Предстоящото посещение на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин

...
Предстоящото посещение на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Посещението на секретаря по отбраната на САЩ е знаково

" Предстоящото посещаване на секретаря по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин в България е извънредно знаково ", това съобщи министърът на защитата Драгомир Заков пред БНР.

Той заяви, че визитата е по негова покана, отправена по време на конферентния му диалог с Остин неотдавна.

„ Посещението демонстрира мощния ангажимент на Съединени американски щати към НАТО като цяло. Не тъй като България е слабото звено в Алианса, тъкмо противоположното - България се стреми да способства с каквото може и това се прави оценка от нашите съдружници ", акцентира Заков.

Той заяви, че в идващите дни следва да бъде подготвен Докладът за положението на защитата и Въоръжените сили на Република България за 2022 година

„ Постарали сме се в него да представим действителната картина с заключения и оферти. Българската войска се нуждае от редица основни и витално значими качества. Важно е да има всеобхватна стратегия за въоръжение и рационализация ", сподели министър Драгомир Заков.

Той разяснява и въпросът с ограничавания запас на изтребителите МиГ-29, с които сега България реализира защита на въздушното пространство.

„ Ресурсът е дребен и непълен, тъй че ще разчитаме на нашите съдружници. Търсим варианти България да продължи да извършва задачата по Air Policing. Ние не охраняваме единствено българското небе, ние охраняваме и пространството на НАТО. Ако се постанова, ще го вършим и с наши съдружници ", акцентира Драгомир Заков и разясни, че сега се разискват и създават разнообразни разновидности за поддръжката на самолетите.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР