Предстоящият октомври се очертава да бъде с температури близки до

...
Предстоящият октомври се очертава да бъде с температури близки до
Коментари Харесай

Ето какво време ни очаква през октомври

Предстоящият октомври се обрисува да бъде с температури близки до нормата и с превалявания към междинните. Месецът ще стартира с температури много по-високи от нормалните за това време от годината, само че след това те ще се намалят - чакаме през страната да преминат серия от атмосферни разстройства.
По планините ще бъде уместно за туризъм, а на морето - даже и за последни плажове. Температурата на морската вода е към момента с приятни за къпане стойности от 22 до 24 градуса.
Очаква се междинните месечни температури през октомври да са по-ниски от нормалната норма, която за равнините е сред 15 и 19 градуса, за високите полета – сред 14 и 17 градуса, а за планините – сред 3 и 8 градуса. Най-високата температура през месеца ще доближи до 31-32 градуса, а най-ниската ще бъде към 5-6 градуса и то към края на месеца. Ще има условия и за превалявания от сняг, само че по планините. 
Месечната сума на преваляванията ще бъде сред 45 и 70 л./кв.м за по-голямата част от страната, в югоизточните региони — сред 70 и 90 л./кв.м, а в планините — от 80 до 100 л./кв.м. – тези стойности са естествени за октомври.
В края на първата седмица на октомври жегите ще бъдат сменени от серия студени атмосферни фронтове и температурите ще се намалят. 

Времето през първото десетдневие на октомври 

През първото десетдневие се чака температурите да са с 2-5 градуса под климатичната норма. По-ниски ще са температурите в Източна България. Над останалата част оптималните температури ще са сред 24-32°С, а минималните ще са сред 13-17°С, като по-ниски ще са във високите равнинни полета в Западна България – до 8-10°С. Доста по-високи ще са утринните температури по Черноморието - до 10-12°С, а оптималните - от 23-24°С.
Месецът ще стартира със изсъхнало време, а в низините и към водните басейни и с мъгла. През деня ще е най-вече слънчево и относително топло, а след обяд и с раздрана висока облачност. Слаби атмосферни разстройства чакаме над Източна България в първите дни на октомври. През идващите дни времето ще се дефинира от високо налягане. Температурите ще се задържат високи, като тук-там към 3-5 октомври те ще надминат 30°С.
Смяна на циркулацията чакаме към 5-9 октомври. Тогава от северозапад през страната ще преминат серия от атмосферни разстройства. Очакват се превалявания от дъжд, а над Източна България и съпроводени и от гръмотевици. 

Времето през второто десетдневие на октомври

В първите дни на второто десетдневие на октомври времето по постоянно ще е облачно и дъждовно. Очакваме и серия от атмосферни разстройства и по-ниски температури. По-чувствително захлаждане се чакат по планини, където и на по-ниска надморска височина ще завали слаб сняг.
До края на второто десетдневие на октомври остава прохладно и температурите постепенно ще се намаляват. Очакваните оптимални температури до края на второто десетдневие ще са сред 12-18 °С. Минималните ще са по-ниски, като в равнините и планинските региони даже и под 5°С.
След 13 октомври вятърът от северозапад ще отслабне и в утринните часове към речните басейни ще се образуват и мъгли.Безветрието основава предпоставки и за замърсяване на въздуха към индустриалните региони.
Към 14 -18 октомври от североизток ще проникне малко по-хладен въздух, дневните температури ще се намалят сензитивно и ще са под 12- 14°С. Според данните на климатичните модели, вероятността от формиране на средиземноморски циклони е доста по-голяма в този интервал. Очакваме  валежи от дъжд, а над 1400-1600 метра - и от сняг. Сутрин ще бъде студено с условия за слани в западните полета. Не са изключени и мъгли, които след 10-12 часа ще се разсейват. 

Времето през третото десетдневие на октомври

Към датата на основаване на прогнозата (26.09.) множеството климатични модели предвиждат, че към края на месеца странната ни ще попада под въздействието на серия от циклони, преминаващи през Балканския полуостров, само че преди неприятното време през първите дни на третото десетдневие ще се радваме на приятни есенни температури и относително изсъхнало време. Температурите ще се покачат и ще са сред 14-20°С.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР