Предстоящите празници са повод за пътувания до други държави и

...
Предстоящите празници са повод за пътувания до други държави и
Коментари Харесай

МЗ предупреждава за опасност от внос на морбили по празниците

Предстоящите празници са мотив за пътувания до други страни и импорт на морбилен вирус у нас. През първото полугодие на 2023 година от подлежащите на имунизиране лица с първи банкет на имунизацията против морбили са обхванати 83,6 %, а с втори банкет - единствено 48,9 %, демонстрират още данните от " Плюс мен ". През последните години в страната ни имунизационният обсег не доближава нужното равнище от най-малко 95 %, което да подсигурява отбрана на популацията от епидемиологично разпространяване на морбили.

Причината за увеличение на заболеваемостта от морбили в Европейския съюз е спадът в имунизационния обсег с първи и втори банкет на ваксина против морбили.

Най-много случаи на морбили са обявени в Румъния, в Австрия, във Франция и в Германия, като през последния месец, по данни от медиите, в Румъния са регистрирани към 2000 нови случая, част от които са приети в болница деца поради тежко протичане на болестта, допълват от " Плюс мен ".

На общопрактикуващите лекари се предлага да подхващат дейности по имунизиране на всички деца на възраст над 13 месеца, за които няма данни за приложена имунизация против морбили, паротит и рубеола, както и на всички деца на възраст над 12 години, които не са получили втори банкет от имунизацията. Имунизацията против морбили, паротит и рубеола при деца, които не са обхванати на съответната възраст, се прави предпочитано пред останалите имунизации.

Съдействие за информиране на родителите по места ще окажат здравните посредници. На районно равнище, по преценка и при нужда, за обгръщане на неимунизирани деца ще се образуват мобилни екипи с присъединяване на лекари от районните здравни инспекции и на общопрактикуващи лекари.

Последната зараза от морбили в България е в интервала 2009-2011 г ., когато след импорт на морбилен вирус в страната заболяват 24 410 души, напомнят от " Плюс мен ". Най-много заболели е имало измежду децата - 86 %, като 15,6 % от всички болни са били кърмачета, неподлежащи на имунизация. При 34 % от заболелите от морбили през 2009 - 2011 година са открити затруднения, като 20 % от тях са развили пневмония, 11 % - диария или коремна болежка. При 14 деца е диагностициран енцефалит (мозъчно възпаление), а 24 от заболелите умират от затруднения. Двайсет от тях са били деца, напомнят от " Плюс мен ".

Морбили е извънредно съществено заболяване, което обаче може да бъде предотвратено съвсем изцяло с ваксина, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките. Неслучайно имунизацията против морбили (обикновено тройната ваксина против морбили, паротит и рубеола) е включена в наложителния имунизационен календар освен на България. С близо 2000 нови случая в 29 от 41 окръга, на 6 декември 2023 година здравните управляващи в Румъния оповестиха зараза от морбили в страната, добави тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР