Предстоящите парламентарни избори ще бъдат по-скъпи заради допълнителните мерки за

...
Предстоящите парламентарни избори ще бъдат по-скъпи заради допълнителните мерки за
Коментари Харесай

Изборите ще са по-скъпи заради мерките по коронавируса

Предстоящите парламентарни избори ще бъдат по-скъпи поради спомагателните ограничения за сигурност, свързани с коронакризата. Това разгласи ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред Българска национална телевизия. " Не би трябвало да мерим изборния развой с финансови средства, тъй като посредством изборите се образуват органите на държавната власт и това е процесът, през който минава всяко демократично общество ", уточни той, само че не даде някакви съответни планове за нарастването на средствата за вота напролет.

Андреев увери, че ЦИК е подготвена да провежда изборите, откакто бъдат планувани. " Подготовката за машинното гласоподаване е в ход, има определен реализатор, следва да бъде подписан контракт. Изпълнителят твърди, че машините ще бъдат предоставени в период до най-ранната дата. 9600 са машините, съобразени са с броя на секциите с над 300 гласоподаватели. Има и дребен запас за образование, за машини, които могат да дадат недостатък ", изясни шефът на комисията. " Имаме подпомагане от Министерски съвет за обезпечаване на пространства за предпазване на машините, както и защита ", сподели той.

Според него е вярно решението машините да бъдат купени, вместо наети. " Всичко коства към 43 млн. лева - цената, с която е извоювано машинното гласоподаване от изпълнителя ", добави Андреев.

" Една от различните форми - гласоподаване по пощата, беше въведено в някои страни, само че в тях има традиция, като да вземем за пример обезпечаване на опцията хората да гласоподават по-рано, регистрация по непрекъснат адрес на гласоподавателите и други - тези въпроси в България не са били поставяни за разглеждане. Тук в никакъв случай не е провеждано такова гласоподаване и периодите са къси ", разяснява Андреев във връзка настояването на българи от чужбина пред президента Радев да бъде въведена опция за избор по пощата

По думите на Андреев хората от районните изборни комисии се тормозят от ковид, само че са в подготвеност аварийни членове на комисиите, а имунизирането им би трябвало да се реши от медицинските управляващи.

Той разяснява и преносимите секции за карантинирани. " Не може без нужните промени в Изборния кодекс да бъде позволено гласуването на карантинираните, т.е. поставените под изолираност заради заболяване или заради това, че те са били контактни, с преносими изборни кутии и в случай че не се вкарат нужните промени в Изборния кодекс и това са промени, които са свързани освен с един текст, а това са редица други текстове, свързани със периодите, в които би трябвало да бъдат подавани заявки ", изясни ръководителят на ЦИК.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР