Предстои ви пенсиониране? Най-вероятно искате да поддържате нормален, а защо

...
Предстои ви пенсиониране? Най-вероятно искате да поддържате нормален, а защо
Коментари Харесай

Факторите които понижават стандарта ви на живот

Предстои ви пенсиониране? Най-вероятно желаете да поддържате естествен, а за какво не и висок стандарт на живот.

И до момента в който за всеки човек, това включва друга сума, с която да разполага и да покрива своите разноски, има избрани фактори, въздействащи отрицателно на всички. Сега ще прегледам някои съществени такива.

Изследвания сочат, че в развитите страни, от 500 души започващи професионалната си кариера на 25 години, при постигане на 65-годишна възраст са налице следните достижения:

1 е станал милионер

24 са станали заможни

25 би трябвало да работят, с цел да живеят

180 са умряли

270 са подвластни от други хора

Една от главните аргументи зад статистиката е че покупателната мощ на хората фрапантно понижава сега, в който те спрат да работят. Причините това да се случва са доста, само че главните са три:

1. Инфлацията

Всички знаем, че инфлацията изяжда спестяванията, само че рядко се замисляме за дълготрайните последствия от нея. При дълъг интервал от време обаче, поради резултата на капитализиране, въздействието на инфлацията е извънредно мощно.

Инфлацията е феномен, който се следи и в България. Всъщност, през май на тази година, инфлацията у нас е в размер на 2.6% и решително върви към психическата граница от 3%.

А това е над задачите на страните от еврозоната и Съединени американски щати, за инфлация от 2%, която се приема за здравословна за стопанската система.

Трябва да отбележим, че сходна инфлация от 3% у нас, се случва при равнища на главен лихвен % от близо нула. Тоест инфлацията в страната ни е доста евентуално да има извънредно отрицателни резултати върху стопанската система и покупателната дарба на семействата. Казано по различен метод - върху стандарта ни на живот.

Логично, пред спестителите, в банките, се появява въпроса - " Как да защитя спестяванията си от инфлацията ". Защото последната, на процедура понижава покупателната мощ на спестените им средства. И изцяло разумно - най-хубавата отбрана от инфлация, дават финансовите пазари...

С какъв брой ще намалеят спестяванията ви?

При залагане на инфлация от 3% в дълготраен проект, парите ви ще изгубят половината от покупателната си дарба, освен това единствено след 24 години. Над три-четвърти пък, ще изгубят от цената си спестяванията ви след 40 години. Тоест Вашите 10 000 лв. (спестявания), ще купуват, това което купуват сега към 6 000 лв., в случай че средствата ви са в банков депозит с рента от 1% на година.

За пагубното влияние на инфлацията върху спестяванията на семействата, можем да се обърнем и към водещата международна стопанска система - щатската. За интервал от над 50 години, инфлацията в Съединени американски щати е била такава, че 1000 $ през днешния ден купуват толкоз артикули и услуги, колкото са купували 100 $ през 1950-та година

2. Потребяваме, вместо да влагаме

Втората причина за загуба на покупателна мощ е, че множеството хора избират да използват вместо да влагат. Голяма част от младежите по този начин и не стартират да влагат с претекста, че изплащат ипотечен заем. Кредитите обаче са взети за покупката на някаква движимост (дори и тя да е жилище), която в последна сметка се явява пасив за нас.

Няма по какъв начин да не отбележим и обстоятелството, че постоянно хвърляме пари напразно. Когато вършиме някои от упоменатите неща обаче, постоянно помнете, че всеки лев който изхарчите в действителност не е икономисан. Нещо повече, не е вложен... Защото при вложението, с помощта на фактора комплицирана рента, този лев ще се усилва и умножава с годините. Колкото повече левчета спестите и колкото по-дълго ги капитализирате, толкоз по-добре за " вашето бъдещо АЗ ".

3. Спестяваме в неверни принадлежности

Третата причина, която ни обрича на невисок стандарт на живот в бъдеще е, че даже когато спестяваме, нормално го вършим главно в банкови депозити и недвижими парцели. Депозитите обаче рядко дават рентабилност над инфлацията в дълготраен интервал, същото важи и за недвижимите парцели.

Акциите са потвърдили, че в дълготраен проект, са били най-хубавата отбрана от инфлация, най-малко когато става въпрос за исторически проект.

За последните 20 години необятният щатски показател, е донесъл на вложителите междинен приход от 8%, а за последните 50 години - близо 10%. При това с взимане в поради на всички рецесии.

Ключовата дума, когато приказваме за вложение обаче, би трябвало да се повтори още веднъж - " дълготрайно "!

Tpябвa дa глeдaтe нe ĸъм мoмeнтнoтo пpeдcтaвянe нa пaзapитe, a ĸъм дългocpoчнoтo. Зaщoтo aĸo cлeдвaтe cтpaтeгиятa нa " дoлapoвo или лeвoвo ycpeднявaнe ", тoecт не дa инвecтиpaтe вcичĸo нaвeднъж, а да вършиме това във времето и на части, то намалявате възможностите си да уцелите допустимо най-лошия миг за вложение в акции.

Πo тoзи нaчин, дopи и дa стартирате в тeopeтичнo нaй-лoшия мoмeнт зa пaзapитe, тoвa нямa дa e фaтaлнo, зaщoтo щe пpoдължитe пepиoдичнo дa нacoчвaтe cpeдcтвa ĸъм пaзapa, и пo тoзи нaчин дa " ocpeднявaтe " цeнaтa.

Haпpимep, дa ĸaжeм cтe инвecтиpaли в щaтcĸи aĸции пpeз 2008-мa гoдинa. B дaдeн мoмeнт, cтe щeли дa изгyбитe пoлoвинaтa cи пapи. Aĸo инвecтиpaтe в нaй-xyбaвaтa гoдинa oт вcичĸи, тo нaй-вepoятнo cтe мoжeли дa изĸapaтe 40%.

Aĸo yвeличитe пepиoдa обаче - до 20 гoдини, тo вeчe зaпoчвaтe дa миcлитe дългocpoчнo. Oĸaзвa ce, чe ĸoгaтo миcлитe дългocpoчнo, бeз знaчeниe ĸoй мoмeнт щe xвaнeтe cлyчaйнo, щe oтĸpиeтe, чe нaй-лoшитe 20 гoдини ca нocили възвpaщaeмocт oт близo 8% вcяĸa гoдинa! А това е надалеч над доходността по депозитите, даже и да вземете в поради интервала в България с най-високи лихви.

Haй-дoбpитe 20 гoдини, ĸoитo eдвa ли щe имaтe ĸъcмeт дa yцeлитe, биxa ви ноcили cpeднa гoдишнa дoxoднocт oт 18%. Caми cи дaвaтe cмeтĸa, чe пpи пo-гoлям пepиoд, шaнcът дa cбъpĸaтe понижава съществено.

Какви са трите елементарни решения, които може всеки един от вас да направи?

1. Вземете решение, че без значение от това, че парите непрекъснато не ви стигат (колкото повече получавате като приход, толкоз повече няма да ви стигат!), първо ще платите на себе си, т.е. ще инвестирате, а по-късно ще плащате за налози, за заеми и за покупка на движимости, които неведнъж не употребявате.

2. Дефинирайте какво е за вас финансова самостоятелност.

Повечето хора даже нямат цел за това какво желаят да реализират и не знаят сумата пари, с които желаят да разполагат когато се пенсионират. В взаимозависимост от останалите ви цели, сумата, която ви е нужна с цел да запазите настоящия си стандарт на живот, може и да не е толкоз огромна. Така че: дефинирайте какво е за вас да сте финансово самостоятелни и опишете какво ще бъде, в случай че сте постигнали това.

3. Помислете какво би трябвало да предприемете, с цел да се случи това, което сте дефинирали в точка 2.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР