Предстои външен натиск за членството на Македония в НАТО, заяви

...
Предстои външен натиск за членството на Македония в НАТО, заяви
Коментари Харесай

Путин: Предстои външен натиск за членството на Македония в НАТО

" Предстои външен напън за участието на Македония в НАТО ", съобщи съветският президент Владимир Путин в навечерието на утрешното посещаване в Белград в изявление за сръбския ежедневник „ Политика “.
Политиката на Съединени американски щати съществено дестабилизира Балканите и Русия ще продължи военно-техническото си съдействие със Сърбия, споделя съветският президент в изявлението, съобщи организация Фокус.
Говорейки за положителните стопански и политически връзки със Сърбия, съветският президент, съобщи също, че има мощен външен напън върху участието на Македония в НАТО, отговаряйки на въпроса за дестабилизиращата роля на Русия на Балканите, съгласно западните политици.
„ Когато приказваме за обстановката на Балканите, сериозен дестабилизиращ фактор тук е политиката на Съединени американски щати и някои западни страни, чиято цел е да засилят своето владичество в района. Още през 1999 година силите на НАТО без глоба на Организация на обединените нации в продължение на два и половина месеца бомбардираха Югославия и по-късно принудително отделиха самостоятелната провинция Косово. През 2008 година Вашингтон и неговите съдружници поддържаха противозаконното оповестяване на независимостта на Косово. През 2017 година, макар позицията на половината от популацията, Черна гора бе вкарана в НАТО…В резултат на това страната минава през интервал на политическа неустойчивост “ - споделя Путин.
„ Миналата година “, съобщи съветският президент, " поради насилственото участие на Република Македония в НАТО, беше иницииран и процесът на приемане на конституционните промени и смяна на името на страната, преразглеждане на основите на македонската национална еднаквост ".
„ В същото време, волята на македонските гласоподаватели беше пренебрегната - референдумът за смяна на името на страната се провали, само че външният напън продължи. Руската федерация, познавайки и разбирайки сложността на ситуацията на Балканите и историята на този район, постоянно го преглежда като пространство за градивно съдействие. Днес Русия има доста другари на Балканите, измежду които стратегическият сътрудник Сърбия заема особено място. Затова подпомагането и укрепването на районната сигурност и непоклатимост е нашият категоричен приоритет “ - сподели Путин.
Руският президент приказва и за положителните връзки на Русия с Босна и Херцеговина, изключително с Република Сръбска и съобщи, че връзките с Хърватия и Словения „ прогресивно напредват ".
Путин оцени превръщането на косовските сили за сигурност в войска като " сериозен риск от напрежение в обстановката в района ", което нарушава интернационалното право.
В този подтекст съветският президент съобщи, че счита, че курсът за разширение на НАТО е завещание от Студената война и че е неправилна и разрушителна военно-политическа тактика.
„ Днес Алиансът се пробва да ускори наличието си на Балканите. Но това единствено възобновява линиите на разделяне на европейския континент и жестоко нарушава правилото на общата сигурност. В последна сметка, това не води до подсилване на стабилността, а до понижаване на доверието и увеличение на напрежението в Европа, споделя съветският президент.
В изявлението си Владимир Путин се базира на положителните връзки сред Сръбската православна черква и Руската православна черква, изключително по въпроса за автокефалията на Украинската православна черква.
В изявлението той се базира на военно-техническото съдействие сред двете страни, както и на опцията за присъединение към Сърбия като директна страна на газопровода „ Турски поток “, която зависи от " гаранциите на Европейски Съюз, че проектите за разширение на „ Турски поток “ няма да бъдат възпрепятствани " от случайно политическо решение на Брюксел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР