Предстои сформирането на работна група, която да състави законодателен акт

...
Предстои сформирането на работна група, която да състави законодателен акт
Коментари Харесай

МИТ сформира работна група за съставяне на регулации за изполване на ИИ

Предстои сформирането на работна група, която да сформира законодателен акт за потреблението на изкуствен интелект (ИИ) . Това заяви БНР, базирайки се на източници от Министерството на електронното ръководство (МИТ).

Във ведомството към този момент са разисквани някои регулаторни промени, засягащи новите европейски правила за потребление на ИИ.

Разговорите са стартирали в края на предходната година по времето, което и Европейската комисия разгласи законодателството си за използване на изкуствения разсъдък. Но част от оповестените ограничения провокираха безпокойствие в правозащитните организации.

Според Захари Янков, юрист от Българския център за нестопанско право, новото законодателство е предизвикателство за държавното управление.

По думите му целият свят стартира диалога за регулацията на ИИ, като в това време и България е много напред. Янков регистрира като позитивен фактът, че страната ни е част от Глобална самодейност за отворено ръководство, където се разискват тематиките на ИИ .

Предстои също да излязат окончателните текстове на европейското законодателство за ИИ . Как ще работи регулацията ще разберем най-рано през 2025-та година. Но още при оповестението на редицата плюсове - гаранция за качеството на употребяваните данни при образованието на логаритмите, отбрана на авторските права, бистрота, групи за правата на индивида видяха минусите, като узаконяване за първи път в Европейски Съюз на общественото лицево различаване в действително време, по оценката на групата " Юръпиън диджитал райтс ".

Янков акцентира, че изключение планува потреблението на ИИ при биометрично наблюдаване на хората в действително време на публични места в случаи на търсене на жертви, на избрани закононарушения, нарушители, предварителна защита на закани и терористични офанзиви.

Със сигурност със или без регулации обаче ИИ е следващият инструмент , който човек ще употребява, безапелационен е националният координатор по киберсигурност Петър Кирков.

Любопитен факт - въпреки и да няма общо с правата на жителите, като ускорение на някои процеси може да се дефинират последните промени от декември 2023 в Закона за авторското право.

Нови членове уреждат използването на текстове на създатели за автоматизиран разбор на текст и информация. Авторът към този момент може да откаже продуктът му да се употребява от изкуствен интелект. За образование на ИИ няма са се дължат авторски права при потребление на данни.
 Изкуственият разсъдък - бизнес, любознание и риск
Изкуственият разсъдък - бизнес, любознание и риск

Защо и по какъв начин Сам Алтман бе уволнен и съвсем незабавно възобновен от позицията си на изпълнителен директор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР