Предстои преизбиране на директора на Националния институт на правосъдието Миглена

...
Коментари Харесай

Какво ще се случи с училището за магистрати

Предстои преизбиране на шефа на Националния институт на правораздаването Миглена Тачева. Служебно обезпеченият мандат провокира скандал измежду професионалната общественост. Залогът е огромният финансов и веществен запас, само че и бъдещето на институцията.
На 5 април управителният съвет на Националния институт на правораздаването (НИП) ще организира обществено съвещание, предавано онлайн, на което се чака да бъде избрана отново сегашната директорка Миглена Тачева за втори мандат. Само по себе си това би било едно рутинно и дори скучно деяние, в случай че не бе натоварено с съмнения за предрешеност и с доста опасения измежду професионалната общественост за ориста на НИП.

По сполучливото определение на арбитър Нели Куцкова НИП е едно от най-хубавите достижения на правосъдната система по време на демокрацията. Същевременно, прибавя Куцкова, " слушам сътрудници да изричат опасения, че НИП прекомерно доста се е бюрократизирал и че е изгубена жизнеността на тази организация ".

Институтът беше основан по самодейност на самите съдии. Негов отдалечен прототип е ПИОР (Правна самодейност за обучение и развитие), една от ранните български неправителствени организации в региона на правораздаването, основана през далечната 1994 година по самодейност на Куцкова и първата председателка на Съюза на съдиите в България (ССБ) Капка Костова с присъединяване на Миглена Тачева, Душана Здравкова и други Чак през 1997 година беше основан и ССБ, а една от първите му начинания бе основаването на Център за образование на съдии - изначало като неправителствена организация, а по-късно и като звено към Министерството на правораздаването. Това звено по-късно стана НИП, институция, законово уредена и финансирана от бюджета.

Когато преди време беше основан центърът за образование, ССБ сложи пред него като съществена задача построяването на професионално съсловие със схващане за особения статут на съдията и на съдийската специалност, образуването на професионален нрав, образование по професионална нравственос и морал. Другояче казано, акцентът в учебното заведение за съдии не трябваше да е образованието по право, а какво е да бъдеш арбитър. Две десетилетия по-късно главното безпокойство е, че НИП е загърбил тъкмо тази съществена функционалност и се е трансформирал в нещо като компания за семинарен туризъм.

" НИП се трансформира в един УНИБИТ на правосъдната система ", разяснява за " Капитал " Биляна Гяурова Вегертседер, изпълнителен шеф на Българския институт за правни начинания, която следи развиването на институцията още от самото ѝ начало.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР