Предстои да бъде подписано е рамково споразумение между Стопанската Академия

...
Предстои да бъде подписано е рамково споразумение между Стопанската Академия
Коментари Харесай

Синоптиците имат пари да работят само до края на август

Предстои да бъде подписано е рамково съглашение сред Стопанската Академия и Националния институт по метрология и хидрология на Българска академия на науките по отношение на сливане на напъните им за по-ефективното потребление на материалните и интелектуалните запаси. Целта е да се дефинират ограничения за намаляване на въздействието на предстоящите климатични промени върху земеделието и възстановяване на качеството на метрологичните и агрометеорологичните измервания на територията на страната.

В изявление за БНР шефът на Национален институт по метеорология и хидрология професор Христо Брънзов изясни обстановката в Института през погледа на работещите в него: „ Разговорът малко преднамерено, от някои хора, се измести в една посока за пари и за дефицит. В реалност, разногласието сред Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките е доста по-дълбок. Той е за тежестта на другите типове научни проучвания и дали би трябвало най-вече в България - една бедна страна - да се развиват фундаментални проучвания, резултата от които е след десетилетия и както се вижда, даже и да минат десетилетия, този резултат го няма, или би трябвало да се акцентира върху научно-приложните изследвани, които имат директно влияние върху обществото и върху стопанската система на страната. Този спор продължава към този момент доста години в Българска академия на науките. Тази година изрично разногласието беше решен в интерес на фундаменталните научни проучвания, резултат от които са публикации и цитати - 80% тегло. За дейностите, които рядко обслужват страната и обществото - приказвам за научно-приложни действия - едвам 5%. Съотношение 16 към едно. "

Национален институт по метеорология и хидрология не са разглеждали въпроса за излизане от Българска академия на науките преди втори юли, когато е било отхвърлено тяхно предложение за намаляване на това съответствие и това съответствие да бъде 50 към 35% в интерес на фундаменталните науки: „ Не единствено че беше отхвърлено, само че в случай че влезете в уеб страницата на Българска академия на науките, ще видите, че няма в протокола, а е написано едно дълго обсъждане по какъв начин да се нормират точките на една публикация - дали да бъде наброя на създателите или на корен квадратен от този брой. Това дефинитивно ни убеди, че Българска академия на науките няма никакво желание да промени вижданията си във връзка с научно-приложната активност, заради което постоянно, тъй като това е повода, тя ще генерира тези следствия - каквито и да е средства, както и да дойдат в Българска академия на науките, съвсем в никакъв случай няма да доближават до действия като нашата, каквито апропо има в много институти. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР