Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев определи като малко политически

...
Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев определи като малко политически
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев: Атмосферата в съдийската колегия не е от най-добрите, но ВСС все пак работи

Представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев дефинира като „ малко политически ход “ след оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова.
„ Добре би било да го обсъдим и добре би било тези, които желаят оставката на целия Висш съдебен съвет, да се замислят какво ще стане по-късно. Ако те са огромните мераклии за влизане в състава на съвета, просто няма да има по какъв начин да се случи това нещо. Няма да има никакъв Висш съдебен съвет. (…) Ако ние подадем оставка, какво ще се случи? Няма да има орган, няма да има процедура, няма да се организира никакъв избор. Отгоре на това няма да има бюджет – няма кой да го внесе “, разяснява Магдалинчев в изявление за БНР. Той добави, че реакцията на Съюза на съдиите не е професионална, а по-скоро политическа .  

„ Този съвет въпреки всичко работи. Макар че атмосферата, изключително в съдийската гилдия, не е от най-хубавите. Там е празнодумство “, акцентира Боян Магдалинчев. По думите му „ случва се понякога, с доста старания да се организира нещо, което може да се направи за час-два “, а съвещанията са „ тягостни “ и „ няма нищо общо с това, което би трябвало да се направи “.  

С доста старания минават решенията по разнообразни въпроси, посочи Магдалинчев.

Отстрани наподобява, че е по-демократично поради самото говорене , само че това говорене на практика не подкрепя доста. “

В момента. Относно процедурата по желание на нови членове от съдийската квота Боян Магдалинчев посочи, че в 7-дневен период от преустановяване на мандат следва да се дефинират дата, час и място за осъществяване на Общо заседание за попълване на състава на Висш съдебен съвет.

Най-вероятно ще се случи към септември месец . “

По мотив във връзка със прекъсване на вписвания, което бе последвано от реакции на Софийския градски съд и на Съюза на съдиите, Боян Магдалинчев посочи, че има стъпки за реакция при такива обстановки , написани в признатите през 2019 година стандарти за независимостта на правосъдната власт. Във връзка с това съществува и екип за реакция при рецесии.

„ Екипът за реакция при рецесии реагира в един следващ миг, когато види, че напрежението стартира да се нагнетява. Тогава той може да реагира самичък, да излезе с декларация или да сезира съответната гилдия на Висш съдебен съвет те да излязат с реакция. В съответния случай фактически е неприемливо, още повече, че в това изказване (на Кирил Петков в предаването на Българска национална телевизия „ Панорама “ – бел.ред.) се вършат внушения, които са неприемливи, във връзка с арбитър Вранеску . “

Според Магдалинчев „ не е естествена такава реакция на представител на изпълнителната власт “.

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет не може да се намеси в съответно дело на който и да е магистрат , безапелационен е той. Това е регламентирано в Закона за правосъдната власт.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР