Представителни формирования от Въоръжените сили на Република България във всички

...
Представителни формирования от Въоръжените сили на Република България във всички
Коментари Харесай

Богоявленски ритуали във всички гарнизони

Представителни формирования от Въоръжените сили на Република България във всички гарнизони на страната ще вземат участие в ритуалите по благославяне на бойните флагове на 6 януари - празника Свето Богоявление. На доста места военнослужещи ще се включат и в отбелязването на 173-ата годишнина от рождението на поета - бунтовник Христо Ботев. През тази година събитията са съобразени с противоепидемичните ограничения (спазване на физическа отдалеченост, носене на персонални защитни средства и др). Поради противоепидемиологичната конюнктура представителните знаменни групи ще са със алегорична бройка. В знак на поклонение пред паметниците на Христо Ботев в разнообразни обитаеми места военнослужещи ще поднесат венци.

Военнослужещи от Сухопътните войски ще вземат участие в Богоявленския водосвет на бойните флагове, флаговете и знамената - светини на Българската войска в градовете Карлово, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Асеновград, Смолян, Белене и Пловдив. В Калофер, родното място на Христо Ботев, военнослужещи и духовият оркестър на 61-ва механизирана бригада - Карлово от състава на Сухопътните войски ще отбележат годишнината от рождението на Христо Ботев.

В Стара Загора военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада ще участват на богоявленския водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, и ще положат венци пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „ Митрополит Методи Кусев ".

В Благоевград представителни подразделения от състава на Бригадно командване ще вземат участие в богоявленския водосвет и ще отбележат годишнината от рождението на Ботев с обред по полагане на венци и цветя пред паметника му на площад „ Народни будители ".

В Шумен, Сливен, Хасково и Мусачево богоявленските ритуали ще се проведат в регионите на военните формирования.

Във Варна водосветът и благославянето на частите и техните бойни флагове ще се състои в Пункта за базиране. Ще вземат участие представителни елементи от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на Военноморските сили. Ще бъдат благословени бойните флагове на Пункт за базиране Варна, ВВМУ " Н. Й. Вапцаров ", военните формирования 26 800, 36 940 и 38 010. В Бургас водосветът ще се състои на площада пред храм „ Св.св. Кирил и Методий " с присъединяване на представителни елементи от бургаски гарнизон. В двата града пред паметниците на поета-революционер Христо Ботев ще бъдат поднесени венци и цветя с присъединяване на военнослужещи от Военноморски сили.

В Пловдив водосветът на бойните флагове ще бъде отслужен пред катедралния храм „ Успение Богородично " в наличието на представителни военни подразделения от гарнизона. По-късно ще се състои и ритуалът пред паметника на Христо Ботев с присъединяване на Представителния духов оркестър на Военновъздушни сили, военнослужещи от 91-ви батальон за обща поддръжка.

В Кърджали в богоявленския обред ще вземат участие военнослужещи от Съвместното командване на специфичните интервенции.

В Ямбол ритуалът по благославяне на бойните флагове на всички формирования от гарнизона ще се състои във военното формирование 26 030 - Безмер.

В Плевен пред Мавзолея костница „ Св. Георги Победоносец " ще бъдат осветени бойните флагове на ВВВУ „ Г. Бенковски ", Единния център за начална подготовка, Военновъздушната образователна база и военно-патриотични организации.

Във Велико Търново Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи церемониален водосвет в храм " Свети Седмочисленици " на Националния боен университет „ Васил Левски ". На ритуалния плац на университета ще се организира ритуалът по благославяне на частите и техните бойни флагове. Венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в града ще бъдат поднесени от курсанти от НВУ.

В София пред бюст-паметника на поета в Борисовата градина ще има венценосци и ще бъдат положени венци от името на министъра на защитата и началника на защитата (между 13.00 - 14.00 ч.).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР