Представителна изложба от богатата колекция на Министерство на външните работи

...
Представителна изложба от богатата колекция на Министерство на външните работи
Коментари Харесай

Изложбата „Дипломация и изкуство II“ гостува в Националния музей на Черна гора

Представителна галерия от богатата сбирка на Министерство на външните работи,,Дипломация и изкуство “, част II ще бъде показана в Националния музей в историческата столица на Черна Гора – гр. Цетине.

Проектът се осъществя от Държавния културен институт към министъра на външните работи, българското посолство на Р България в Подгорица с общителното подпомагане на Националния музей на Черна Гора и с медийното партньорство на Българската телеграфна организация.

Той е самобитно продължение на едноименната галерия от 2019 година, отдадена на 140 години от основаването на българската дипломатическа работа, представяна в редица национални и районни музеи и галерии.

Експозицията включва 22 живописни работи на одобрени български художници от следвоенния интервал, съумели да запазят достиженията в региона на изобразителното изкуство от предните генерации актьори, добавяйки своите креативен търсения.

Министерството на външните работи на България в продължение на десетилетия основава незабравим по размер и по художествени качества фонд от творби на изящните изкуства. Само в постройката на министерството на външните работи в София сбирката наброява над 400 произведения, а в българските дипломатически задачи зад граница са експонирани близо 2000.

Представени са създатели, творили през 40-те и 50-те години – Константин Щъркелов, Деню Чоканов, Атанас Михов, Здравко Александров, Васил Стоилов, следвани от тези, творили през 60-те – Владимир Мански, Ваня Дечева, Тодор Динов, Борис Ненов, Владимир Гоев.

Преобладават живописните платна, най-вече пейзажи. Това може да се изясни със характерната функционалност на художествения фонд – да основава естетическа атмосфера в формалните и служебните пространства на министерството и на задграничните задачи. Едновременно с това като се наблюдава развиването на художествената образност през годините ще открием и новите трендове от 70-те и 80-те години в изкуството на идващите генерации.

Те са свързани с опростяване на художествения облик, създаване на народен жанр с истински пластични тълкувания, нова материалност, поява на асоциативна живопис, монохромна изразност и така нататък В тази област са творбите на Найден Петков, Андрей Лекарски, Георги Божилов, Йордан Кацамунски, Светлин Русев, следвани от Георги Баев, Свилен Блажев, Стоян Цанев, Велико Маринчевски, Иван Милев.

Списъкът на показаните в груповата галерия създатели приключва с Алцек Мишев. Неговата миниатюра върху дъска пресъздава акцията му,,Преплуване през Атлантика “ /1979 – 1982г./, където Мишев прекосява Атлантическия океан, плувайки десетки километри дневно в басейна на презокеанския транспортен съд,,Кралица Елизабет – 2 “.

Пътуващата галерия гостува в Националния музей в гр. Цетине, Черна гора от 7 април до 29 април 2022 година, след което следва да бъде показвана и в други градове на страните от Западните Балкани.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР