Представителите на Православната и Католическата църкви твърдо обявиха своята позиция

...
Представителите на Православната и Католическата църкви твърдо обявиха своята позиция
Коментари Харесай

Православната, католическата и евангелската църкви се обявиха против Истанбулската конвенция

Представителите на Православната и Католическата църкви твърдо оповестиха своята позиция против приемането на Истанбулската спогодба.

Това стана по време на публичната полемика в Аулата на Софийския университет по отношение на законопроекта за одобрение на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение проведена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от... към профила. Старозагорският митрополит Киприан прочете позицията на Светия Синод от през вчерашния ден и прикани Народното събрание да не ратифицира Истанбулската спогодба. Митрополит Киприан връчи позицията на Светия синод на Цвета Караянчева.

След него думата взе Богдан Пенев, който разгласи от името на Католическата черква, че конвенцията поражда голям брой несъгласия. За страдание конвенцията не подхваща ограничения и не насочва към действителните проблеми, не подчертава върху необятно разпростреното принуждение в медиите, установи той.

Вместо това документът е концептуална и правна основа за идеологическа и културна гражданска война, която се състои в предифинирането на разбиране като пола, също по този начин насочва на прекачване на отговорността за възпитанието на децата на фамилията към обществото. Отваря вратите страната да образова децата без да се преценява с мнението на фамилията и религиозните общности, предизвести представителят на българските католици.

По думите му тя образува една идеологическа основа, която е спорна и вкарва страната в нарушение на Конституцията - нарушава съществени конституционни права като свободата на съвестта.

С нейна помощ се прави опит за нов публичен ред, в който страната иззема ролята на фамилията, укори той. Епископската конференция счита този документ за недопустим и приканва българските управници да преразгледат документа и да подхващат реакция по отношение на европейските институции, сподели представителят на Католическата черква.

След православни и католици срещу документа се оповестиха и Обединените евангелски църкви в България.

Да се съсредоточим върху същинската цел на конвенцията за отбрана на дамите като жертви на принуждение, прикани английската посланичка Ема Хопкинс. УНИЦЕФ също даде рамо на Истанбулската спогодба, с цел да се защитят правата на децата, които постоянно с жертви на принуждение по света. Българската асоциация на университетските дами пък изрече неразбиране от страховете и демонизирането на конвенцията, като прикани тя да се ратифицира.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР