Представителите на Европейския съюз през последните дни стават все по-твърди

...
Представителите на Европейския съюз през последните дни стават все по-твърди
Коментари Харесай

ЕС е готов да отстоява позициите си за търговската политика със САЩ и ядреното споразумение с Иран


Представителите на Европейския съюз през последните дни стават все по-твърди във връзка с комерсиалните връзки със Съединени американски щати. Все по-ясно става, че Брюксел е неудовлетворен от комерсиалната политика на американския президент Доналд Тръмп, в това число и по обособените ограничения, след които въвеждането на вносни мита за стомана и алуминий, както и от възобновяването на глобите във връзка с Иран.

От тази позиция срещата на върха на водачите на Европейския съюз – Западни Балкани, която се организира в София е извънредно значима. Именно на днешната намира се чака да бъдат изяснени огромен брой въпрос, свързани с външната търговия.

В четвъртък Европейската комисия (ЕК) разгласява документ, който планува опция за въвеждане на ответни мита за импорт от Съединени американски щати на артикули на обща стойност от 2,8 милиарда евро годишно. Митата, които са в размер от 25 % може да бъдат въведени още през месец юни.

Европейската комисия си остава опция и за разширение на ответните ограничения в бъдеще.

„ Независимо от това, че Съединени американски щати дефинират тези ограничения като обезпечаващи сигурността, по своята същина те са специфични защитни ограничения “, дефинират от институцията въвеждането на мита от страна на Съединени американски щати. „ Те включват дейности, които нарушават салдото на отстъпките и отговорностите, произлизащи от съглашението на Световната комерсиална организация (СТО), и лимитират вноса за отбрана на родната индустрия от задгранична конкуренция и обезпечаване на комерсиалното й преуспяване “.

Членовете на СТО имат право да вкарват специфични защитни ограничения в случаи, при които увеличението на вноса на избрани артикули от трети страни носи или заплашва да нанесе съществени вреди на локалните производители, само че даже и тогава страните би трябвало да се стремят за опазване на съответните контрактувани количества и отстъпките в границите на СТО.

В сряда ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск съобщи, че Европейски Съюз ще се опита да убеди администрацията на Съединени американски щати да се откаже от покачването на митата за импорт на алуминий и стомана от Европа за Съединени американски щати.

Европейски Съюз желае да реализира непрекъснато освобождение от нови мита, като „ в подмяна ние сме подготвени да обсъдим взаимно събаряне на комерсиалните бариери “, сподели в четвъртък пред публицисти канцлерът на Германия Ангела Меркел, която е в София за присъединяване в срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани, която се организира в границите на Българското председателство на Европейски Съюз. Меркел съобщи, че Европейски Съюз поддържа съглашението с Иран, даже и да не е идеално.

„ Вчера вечерта организирахме много сериозен спор за нововъведенията в Европа. Взехме решение да работим в по-силно съдействие. Разговаряхме за съглашението с Иран. Всички в Европейски Съюз споделят мнението, че това съглашение е доста положително и даже и да не е идеално, би трябвало да го запазим и поддържаме “, сподели Меркел. „ Нашата позиция във връзка с търговията със Съединени американски щати беше ясно изразена. Имаме обща позиция “, добави тя.
В този порядък би трябвало да се уточни и изявлението на еврокомисарят по бюджет и финанси Гюнтер Йотингер пред немското радио Deutschlandfunk. В него той съобщи, че Европейски Съюз разисква опцията за въвеждане на мита за артикули от Съединени американски щати, като един от разновидностите за реагиране на възобновяването на американските наказания против Иран-

„ Може да въведем лични мита, защото американците също имат значими артикули и услуги в индустрията, в цифровия бранш, които желаят да се продават на европейския пазар “, сподели той. „ Тръмп презира слабаците. Ако отстъпваме малко по малко, в случай че мълчим и се съгласим, то ние ще загубим “, счита Йотингер.

Френският президент Еманюел Макрон също от София съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да отбрани фирмите си, които водят бизнес с Иран от американските наказания. „ Международните компании би трябвало да имат независимост на избор във връзка с ползите си. Те би трябвало да продължат да имат независимост “, сподели Макрон, като добави, че Франция поддържа предлагането на Европейска комисия европейските компании да бъдат защитавани и обезщетени, в случай че бъдат наранени от американските наказания за Иран.

Изявлението на Макрон не е инцидентно. Френският нефтогазов колос Total заяви в сряда, че ще би трябвало да приключи работата си по плана за асимилиране на иранското нефтогазово находище „ Южен Парс “. В плана досега единствено вложенията са от порядъка на 40 милиона евро. Договорът за асимилиране на 11 стадий от находището „ Южен Парс “ бе подписан сред Total и китайският й сътрудник PetroChina с иранските управляващи през юли 2017 година за период от 20 години. Компанията подсети, че документът е подписан в цялостно сходство с резолюцията на Организация на обединените нации и координиран сред управляващите на Съединени американски щати и Франция. Проектът е ориентиран освен това за доставки на газ на вътрешния пазар в Иран. В изказването си компанията напомня, че не може да допусне да бъде подложена на каквито и да са вторични наказания, както и загуба на американски акционери, които имат към 30 на 100 от акциите и, а също и да загуби опциите за продължение на активността си в Съединени американски щати, където вложенията на компанията в активи е над 10 милиарда $.

Междувременно в сряда ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи след срещата си с ръководителя на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, че Европейски Съюз желае да резервира съглашението с Иран. „ Бих желал довечера (на срещата на водачите на Европейски Съюз в сряда в София) да се договорим за обща позиция, за консенсусен метод за връзките ни със Съединени американски щати по отношение на Иран. Ние имаме средства, ще ги използваме “, съобщи Юнкер.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР