Представители на сирийския режим, опозицията и международната общност се събират

...
Представители на сирийския режим, опозицията и международната общност се събират
Коментари Харесай

Въпросът за съдбата на Асад помрачава решаващ кръг разговори за Сирия в Женева

Представители на сирийския режим, опозицията и интернационалната общественост се събират този вторник на конференция в Женева, която на пръв взор може да наподобява като следващата самодейност на Организация на обединените нации за завършек на съвсем седемгодишната революция.

Всъщност срещата може да се окаже основна за следвоенното възобновяване на Сирия или най-малкото поради опцията да очертае образът ѝ след войната. Това стана допустимо поради триумфа на тристранния конгрес в Сочи, на който водачите на Турция, Русия и Иран се схванаха за провеждането на " общосирийски конгрес " в страната. Целта му ще е да вземе решения за бъдещето на Сирия след края спора, да създаде нова конституция на страната и да докара до осъществяване на свободни избори под егидата на Организация на обединените нации.

Руският държавен глава Владимир Путин изрази убеденост, че режимът на сирийския президент Башар Асад (посетил Сочи ден преди срещата) също поема уговорката подобен избор да се организира в страната. Конгресът би трябвало да сплоти режима и опозицията, само че политическото съглашение може да пристигна само и единствено във формата от Женева, сподели Путин.

Излежда Организация на обединените нации приема концепцията за нова конституция - специфичният делегат на организацията Стафан да Мистура посети Москва в петък и сподели пред съветски и интернационалните медии, че тя ще е една от главните тематики на договарянията в Женева.

В резултат на диалозите в Сочи Русия, Турция и Иран също по този начин оповестиха, че ще имат обща делегация на договарянията в Женева.

Съдбата на Асад

Руският външен министър Сергей Лавров сподели след срещата си с Де Мистура, представен от РИА " Новости ", че Русия оказва помощ на Саудитска Арабия да сплоти сирийската съпротива. Москва се надяваше, че нов представител, който съперниците на Асад ще изпратят на договарянията, ще бъде по-склонен на умерени послания и отстъпки в позициите, които ще се изразят в Женева за бъдещето на президента Башар Асад. Опозицията обаче, на среща, която съответства с диалозите в Сочи, въпреки всичко одобри декларация, в която упорства, че Асад би трябвало да напусне властта.
Въпреки разнобоя за някои въпроси от бъдещето на Сирия опозицията също реши да изпрати единна делегация в Женева. Освен настояването Асад да няма никаква роля в предстоящ временен интервал официалното съобщение включва и претенции, свързани с евакуиране от страната на всички подкрепяни от Иран бойци и понасяне на отговорност за осъществените по време на спора военни закононарушения. С него обаче участниците от опозицията декларират, че са подготвени да стартират договаряния без предварителни условия.

Последното бе загатнато и от новия " началник на опозицията " Наср Харири, който сподели след избирането си, че екипът му ще е подготвен да разисква от вторник нататък " всичко, което е на масата за договаряния. "

Според Хаид Хаид от основания в Лондон мозъчен концерн " Чатъм хаус " " опозицията и някои други интернационалните артисти гледат на срещата в Сочи като съветски опит да се заобиколят договарянията в Женева, от което единствено режимът ще завоюва. Москва от своя страна упорства, че точно Организация на обединените нации би трябвало да има водеща роля като медиатор в рецесията.

Турция и кюрдите

Срещата в Рияд включва и елементи от Свободната сирийска войска, подкрепяни от Турция. Президентът Реджеп Тайип Ердоган в това време заяви, че е провел предстоящ диалог с американския си сътрудник Доналд Тръмп (който беше в контакт и с Путин след срещата му с Асад). Според администрацията на Ердоган Тръмп е подсигурил, че няма да се дават повече американски оръжия на кюрдските Отряди за отбрана на народа (YPG) овладели основни позиции в Северна Сирия и добили управителна роля в отвоюването на Ракка през октомври.
По-рано Турция даде да се разбере, че няма да одобри представители на YPG на масата за договаряния. Последните владеят обилни територии в Сирия и упорстват, че имат роля в определянето на бъдещето на страната. Според Анкара обаче те са отклонение на неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). Съединени американски щати от своя страна до момента предоставяха въоръжение на YPG, които са военно крило на една от водещите кюрдски партии в Сирия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1247)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР