Представители на българското малцинство в Украйна изразиха подкрепа за новия

...
Представители на българското малцинство в Украйна изразиха подкрепа за новия
Коментари Харесай

Представители на малцинство ни в Украйна подкрепиха закона за образованието

Представители на българското малцинство в Украйна показаха поддръжка за новия закон за образованието , само че означиха неналичието на квалифицирани учители по български език и образователни принадлежности, съобщи организация Укринформ, осведоми Българска национална телевизия.

В постройката на българското посолство в Киев през вчерашния ден се състоя кръгла маса, отдадена на използването на член 7 от новия закон " За образованието ", се споделя в известие на украинското просветително министерство, представено от осведомителната организация.

Приемането на новия закон носи много по-малко промени за българското малцинство в Украйна , в сравнение с да вземем за пример за унгарското или румънското, тъй като " учебни заведения с преподаване на български от дълго време работят по разпоредбите, които се вкарват в този момент ", сподели на кръглата маса българският дипломат Красимир Минчев. По думите му България схваща, че децата би трябвало да учат и държавния език на Украйна.

Присъстващите представители на българските малцинства в Одеската, Запорожката, Кировоградската и Николаевската област обявиха, че най-ефективният метод за проучването на двата езика е в началния курс да се преподава на български, а в главните и междинните учебни заведения - на украински.

Директорът на учебното заведение в Болградския регион на Одеската област Мария Пинти показа, че учениците в първите класове в нейното учебно заведение имат по пет часа седмично украински език, а останалите предмети се преподават на български. По думите ѝ от пети клас нататък на учениците се преподава на формалния държавен език, само че имат като обособен предмет и български език.

Представител на малцинството в Запорожката област се оплака, че там има голям дефицит от учители, които могат качествено да преподават български език, както и от учебници. Това е огромен проблем за селските учебни заведения, където техническите средства не са модерни.

Украинският заместник-министър на образованието Павло Хобзей увери присъстващите, че подготовката на учители е измежду първостепенните задания на неговото ведомство. По думите му в държавния бюджет за следващата година са планувани 500 млн. гривни (около 16 млн. евро) за повишение на квалификацията на учители от националните малцинства. Присъстващата Лиляна Друмева, консултант на българския министър на образованието , изрази мнение, че е допустимо украински учители по български език да покачат квалификацията си в педагогичен институти в България, съобщи Укринформ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР