Представите за съвременно определено не са това, което бяха. По

...
Представите за съвременно определено не са това, което бяха. По
Коментари Харесай

Художник получи 84 000 долара за празни платна

Представите за модерно несъмнено не са това, което бяха. По всичко наподобява, че хората на изкуството в днешно време нямат желание да оставят прашно кътче в обществения живот, въпреки не всеки да може да се похвали, че има печата на публичното утвърждение. Най-пресният образец е нелепата обстановка, с която минимум чакаха да се сблъскат челно галеристи от Музея за съвременно изкуство в датския град Олборг.

Музеят си сътрудничи с концептуалния художник Йенс Хаанинг от 2007 година насам и досега работата им върви безпрепятствено. След скорошно преосмисляне на по-ранна творба обаче, датският човек на изкуството подхваща различен артистичен метод и взема решение да завещае на музея празни платна, олекнала банкова сметка и почервенели от несръчност лица.
               

Как се стигна дотук? За, планувана за края на септември, музеят разпорежда на художника да пресъздаде две от по-ранните си творби.

Най-популярната му творба, представяна от датската изложба, е " Среден датски годишен приход от 2010 година ", която съставлява подредени една до друга банкноти, вместо обичайната картина. Подобна е и концепцията във втората му творба " Среден австрийски годишен приход ", в която употребява 6000 евро, с цел да показва междинния приход в Австрия.

Без значение дали може да се назова изкуство в цялостния смисъл, несправедливото разпределение на финансите в двете европейски страни заинтригувало вниманието на посетителите в Музея за съвременно изкуство, по тази причина и галеристите насочат молба към Йенс да сътвори още едно произведение към основаната поредицата, а фокусът да е още веднъж върху парите.

Уговорката е от музея в Олборг да изпратят на художника с ексцентрични хрумвания 84 000 $, с цел да се повтори напълно естествено постигнатият триумф на предходните две произведения. Малко преди уговорения краен период за предаването на творбата от Йенс, галеристите не са напълно сигурни по какъв начин да реагират на получена пратка. А наличието й е изключително любопитно - две празни платна с прикрепена записка " Вземи парите и бягай ", а онези прословути 84 000 $, които е трябвало да лежат блажено върху празното пространство, липсвали мистериозно.
               

Истината изисква да признаем, че художникът остава правилен на думата си  - в действителност изпраща две платна. Директорът на музея - Андерсън споделя, че се смее с глас на полученото, но все отново взема решение да покаже творбите в изложбата, открита на 24 септември. Според него те имат комичен метод и са отражение на това по какъв начин оценяваме работата. Макар обаче шефът на музея да гледа от занимателната страна на нещата, той показва, че това ще продължи единствено до края на изложбата.

„ Ако парите не бъдат върнати до 16 януари, ще предприемем нужните стъпки в съда, с цел да подсигуряваме, че Йенс Хаанинг съблюдава контракта си “, сподели Андерсън.

Концептуалният актьор обаче напълно не счита, че е в нарушаване на контракта си и в случай че се стигне до по-сериозни стъпки в съда, ще показа документа, в който на никое място не се загатва съответния тип на творбата, за което си е стиснал ръката да създаде за Музея на модерното изкуство. Хаанинг отхвърля да е направил закононарушение и упорства, че е основал произведение на изкуството. Концептуалният художник, който е прочут с провокациите си, съобщи, че творбите въплъщават настоящите му работни условия.

I KNOW ART IS IN THE EYE OF THE BEHOLDER … but, folks, this is EASY money for, what? A museum paid a Danish artist...
Posted by on 
„ Насърчавам и други мои сътрудници, които се сблъскват с сходни неприятни условия на труд и ниско възнаграждение, да създадат като мен. Ако от вас е поискано същото, просто вземете парите и бягайте “, поучава Хаанинг пред P1.

От музея споделят, че финансовият удар не е бил ни минимум предстоящ и няма общо с маркетингови тактики за привличане на внимание. В последна сметка обаче им остава да се надяват, че казусът ще предизвика мнозина да посетят музея, за да се съживи финансовото му състояние, което по никакъв начин не е оптимистично след пандемията.

А въпросът дали става дума за благородна война, оповестена от провокативен художник, или за елементарна кражба, погледнат странично, е още един мотив да обърнем взор към нещото, което постоянно си е коствало – изкуството.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР