Представете си стадион Васил Левски, натъпкан до последното възможно място

...
Представете си стадион Васил Левски, натъпкан до последното възможно място
Коментари Харесай

ЕС плаща на мафията по 100 хил. евро за всеки емигрирал българин

Представете си стадион " Васил Левски ", препълнен до последното допустимо място - това са малко повече от 45 хиляди души. Или не, още по-добре - представете си най-големия стадион в Европа, " Камп ноу " в Барселона, без нито едно свободно място - врящ казан от 100 хиляди души . Сега си представете общо осем такива стадиона плюс един " Васил Левски " - толкоз е понижението на българското население за 10 години. Това е толкоз огромна численост, че по нея е елементарно да се драматизира. Но няма потребност. За смяната в българското население има аргументи и от нея има последици - тези две неща са по-важни от драматизацията.

Огромното понижение на популацията - с 12%, е елементарно за пояснение. Ниската раждаемост и високата смъртност в България са причина най-малко за малко под половината от това понижение. Само коронавирус епидемията да вземем за пример досега е причина българското население да намалее с сред половин и един % според от това по какъв начин се пресмята, като точният дял ще е явен след още най-малко няколко месеца. Другата част от понижението обаче заслужава повече внимание.

Близо половин милион от над 800-те хиляди души, които се преброяват по-малко в България, са отпътували към Западна Европа след отварянето на границите и трудовите пазари. За влизането в Европейския съюз България заплаща с хора. През последните 10 години Западна Европа даде близо 50 милиарда евро еврофондове на България и в подмяна получи към 500 хиляди души. Лесно е да се пресметна цената на един българин в тази сметка - 100 хиляди евро, които той връща във тип на налози за няколко години, а по-късно излиза на облага.

Разбира се, Европейският съюз е доста повече от замяна на пари против хора. А и концепцията на фондовете по принцип е България да ги влага по този начин, че да настигне Западна Европа и миграцията да престане. Тук също да е " като в Европа ". Случи се по този начин обаче, че огромна част от тези фондове бяха откраднати. За да се извърши кражбата, другата част не бяха вложени, а изхвърлени за нелепости. Безсмислени игрища, ролс-ройси на зърнари... Вместо за хората, които са останали в България, европейските пари отидоха в няколко хиляди корупционен хайлайф - пачки, кюлчета, парцели, кортежи. Това ускори потока на открито. И отслаби натиска от вътрешната страна.
Реклама
Това, мощно се надяваме, е минало. В този брой на " Капитал " предпочетохме да гледаме напред. В ще прочетете какви са резултатите от преброяването - какво следва от това, че в България живеят над 800 хиляди души по-малко, в сравнение с преди 10 години. Това има отражение освен върху статистиката (честито, всички към този момент сме по-богати " на глава от популацията " ), само че и върху пенсионната система, изборите, в това число върху местата в Европейския парламент.

Подобна миграция, несъмнено, не се случва единствено в България. Всички страни от европейската външна страна изнасят хора към сърцето на Европа - към най-богатите страни. Това не е развой, който може и ще продължи дълго. Понякога той завършва като с Брекзит, а различен път - както да вземем за пример с Чехия и Словакия, където стандартът на живот и обществени услуги към този момент притегля назад хората.

Животът в периферията има (наред с някои провинциални предимства) и други дефекти, като да вземем за пример сприхави съседи. През последните месеци Русия дрънка мощно с оръжия и желае да я почитат още повече. Напрежението с Москва ще продължи да се развива през идващите дни, а предходната седмица даже може би стигна безусловно до редакцията на " Капитал " - вижте по какъв начин в.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР