Представете си как ястията ви ще се овкусят тази зима,

...
Представете си как ястията ви ще се овкусят тази зима,
Коментари Харесай

Как да изсушим магданоз, копър и риган

Представете си по какъв начин ястията ви ще се овкусят тази зима, в случай че имате лични подправки от градината, с цел да добавите към тях. Градински чай, мащерка, лятна чубрица, копър, дафинов лист, риган, розмарин и магданоза не са толкоз сложни за сушене, заради ниска влага, която те съдържат в листата си, която елементарно може да изсъхне или да се замрази.

Дори някои от тях може да се употребяват целогодишно в изсъхнало положение и все пак да оферират добър усет. Ето по какъв начин да го извършите в няколко лесни стъпки. Нямате потребност от някакво особено съоръжение или качества.

Най-доброто време за набиране на подправки за сушене е тъкмо преди те да цъфнат. Това е времето, когато листата са снабдени с най-вече масло, което дава по-силен мирис и усет на подправките. Нарежете подправките, когато листата са сухи или през късната заран или при започване на вечерта, само че не в прекомерно горещото обедно слънце.

 Сушен Магданоз

Използвайте изострен нож или ножица, с цел да намалите огромните стъбла или клонове от зрелите растения. Внимателно се разклаща всяко стръкче, за се отстранен насекомите и мушиците по тях. Огледайте всяко стръкче и премахнете старите, развалените или заболелите листа.

Изплакнете всеки клон със студена вода и подсушете с забрадка или кухненска хартия, с цел да отстраните всичката вода. Мокрите подправки са склонни да плесенясат, когато са влажни.

Обърнете клоновете с главата надолу и премахнете листа по продължение на горната част на стъблото. Долните листа не са толкоз ароматни и свежи, както по-младите листата, които са най-близо до връхчетата. Вържете с връзка пет или шест стъбла дружно в дребна китка, като извършите малко кюпче на единия завършек на връзката.

Закачете по този начин направените букетчета на проветриво и топло място, надалеч от директна слънчева светлина и оставете да изсъхнат. Таванското помещение прави чудесна работа. Оставят се по този начин за към две седмици или малко повече, след което се прибират в подобаващи контейнери или пликове на изсъхнало и мрачно място.

Сушените подправки се пазят в продължение на години, само че са най-хубави за приложимост, в случай че се употребяват в границите на една година. Повечето подправки ще изгубят част от усета си с възрастта и по-голямо количество от тях ще е належащо за реализиране на стремежи мирис при готвенето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР