Предсрочните парламентарни избори изглеждат неизбежни, след като кандидатът за премиер

...
Предсрочните парламентарни избори изглеждат неизбежни, след като кандидатът за премиер
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Времето за избори 2 в 1 изтича

Предсрочните парламентарни избори наподобяват неизбежни, откакто претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС, ГЕРБ няма да взе участие в договаряния за държавно управление с втория мандат, а евентуално и с третия. Това на процедура значи, че партията избира нови предварителни парламентарни избори, защото без нея не може да се сформира парламентарно болшинство в настоящото Народно заседание.

Според доцент Наталия Киселова, която е учител по конституционно право мандатът е привършен, само че времето за образуване на избори " 2в1 " изтича и в последна сметка може да се окаже, че възможният предварителен избор за парламент, може да се организира настрана.

„ Мария Габриел трябваше или да ги убеди да се включат, или да предложи нов състав - нито едно от тези неща не се случиха и идва разумно тя да изиска Народното събрание (НС) да установи, че мандатът е привършен. Следва президентът да връчи мандат на втората по бройка партия, “ разяснява по bTV Киселова.

ГЕРБ оповестиха, че няма да вземат участие в диалози за държавно управление с втория, а директно по-късно и съпредседателят на Движение за права и свободи, с цел да продължим да работим за хората и България с ясно евроатлантическо болшинство и държавно управление ".

От Движение за права и свободи оповестиха, че в случай че третият мандат бъде връчен на тях – ще го върнат несбъднат.

Премиерът в оставка да не хвърля страната в безпорядък с нови предварителни избори, а да одобри първичния вид за ротация, при който ще има промяна единствено на министър-председателите.

Денков удостовери, че няма единодушие за смяна на други министри сред двете договарящи страни, по тази причина предлага той да отстъпи своя пост на Мария Габриел и тя да резервира Външно министерство.

ПП-ДБ са подготвени да подпишат съглашението, за чийто текст съгласно ГЕРБ няма основни разногласия сред двете страни.

Ако няма поврат в позицията на ГЕРБ-СДС – предварителните избори наподобяват все по-сигурни, а откакто Движение за права и свободи авансово съобщи, че ще върне третия мандат, в случай че стигне до партията, президенътъ най-вероятно ще го връчи на Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ или „ Възраждане “.

Доцент Киселова счита, че времето за избори „ 2 в 1 “ изтича и позволи, че възможните предварителни парламентарни избори, в последна сметка може да се проведат настрана от тези за Европейски парламент през юни.

След измененията в главния закон, при сюжет предварителни избори, президентът би трябвало да назначи длъжностен кабинет, само че длъжностен министър председател могат да бъдат единствено:

ръководителят на НС;

шефът или подуправител на Българската национална банка;

ръководителят или заместник-председател на Сметната палата;

омбудсманът или негов заместник;

Киселова обърна внимание, че множеството от хората на тези постове сега са от ГЕРБ.

„ В огромната си част претендентите са от ГЕРБ, съгласно мен, преди да оповести кой избира за длъжностен министър председател,е редно да приказва с претендента дали е склонен, а откакто го оповести, да му даде рационален период от най-малко 7 дни, с цел да сформира кабинет, “ разяснява преподавателката по конституционно право.

„ Президентът ще се опита да трансферира отговорността само че и самодейността към партиите по какъв начин да наподобява служебното държавно управление, защото след измененията в Конституцията се изискват съвещания в Народно събрание, “ счита доцент Киселова.

По думите ѝ това крие необикновен риск при мощно фрагментиран парламент, като сегашния, тъй като краткотрайни плаващи болшинства " могат да създадат чудеса в отрицателен проект ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР