ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА КУРЦВЕЙЛ Рей Курцвейл, директор на инженеринговата дейност в Google,

...
ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА КУРЦВЕЙЛ
Рей Курцвейл, директор на инженеринговата дейност в Google,
Коментари Харесай

Рей Курцвейл: сингулярността ще се случи до 2029

ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА КУРЦВЕЙЛ

Рей Курцвейл, шеф на инженеринговата активност в Гугъл, е добре прочут футурист, чиито предсказания са с потвърдено доста висока точност. От 90-те години насам той е направил 147 предсказания, 86% от които са безусловно акуратни. По-рано тази седмица на конференция в Остин, Тексас Курцвейл направи още една прогноза: софтуерната сингулярност ще стане факт по някое време през идващите 12 години.

„ До 2029 година компютрите ще имат разсъдък на човешко равнище, “ споделя Курцвейл в изявление пред уредниците от SXSW.

КАКВО Е ТЕХНОЛОГИЧНА СИНГУЛЯРНОСТ

Технологичната сингулярност (или единствено сигулярност) е хипотезата, че изобретяването на неестествен суперинтелект ще провокира взрив в софтуерното развиване, което ще докара до необратими и фундаментални промени в човешката цивилизация. Според хипотезата, интелектуален сътрудник (компютър, на който върви програмен продукт основан общоприет интелект) ще влезе в самоподдържаща се реакция от цикли на себеподобряване като всеки идващ цикъл ще води до нова генерация разсъдък все по-бързо, предизвиквайки по този метод интелектуална детонация, чийто резултат ще бъде суперинтелект, който надалеч надминава този на индивида. Терминът „ сингулярност “ е употребен за първи път от Джон декор Нойман през 50-те години на предишния век.

Накратко сингулярност е онази точка във времето, когато напредъкът на технологиите, по-специално на изкуствения разсъдък ще докара до такава степен машините да станат по-умни от хората. Прогнозата на Курцвейл за тази точка във времето в този момент се оказва с към две десетилетия по – скоро от прогнозата на Масайоши Сон, основен изпълнителен шеф на Softbank. Масайоши твърди, че суперинтелигентни машини ще има чак през 2047. За Курцвейл обаче процесът към сингулярността към този момент е почнал.

„ Това води към компютри с човешка просветеност, които сложени в мозъка ни, свързани с облака, ще усилят неимоверно това, което сме. Днес това към този момент не е единствено сюжет за бъдещето. Вече го има отчасти и ще се форсира. “

ДА съдебна експертиза СТРАХУВАМЕ ЛИ

Знаем, че рано или късно ще се случи. Големият въпрос е дали човечеството би трябвало да се опасява от сингулярността. Всеки знае, че когато машините станат по-умни от хората, те ще завладеят света, нали? Най-големите мозъци в света на науката и технологиите като Стивън Хокинг, Илън Мъск и даже Бил Гейтс предизвестяват за заплахата от такова бъдеще.
Е, Курцвейл не счита по този начин. Всъщност той не е изключително угрижен от сингулярността. Той даже я чака с неспокойствие. Това, което научната фантастика дефинира като сингулярност – индивидуален, брилянтен изкуствен интелект, който поробва човечеството – е тъкмо това: фантастика.
„ Това не е реалистично, “ споделя Курцвейл по време на изявлението с SXSW. “Ние нямаме един или два изкуствени интелекта в света. Днес те към този момент са милиарди. ”

За Курцвейл сингулярността е опция за човечеството да надскочи себе си.

Можете да чуете изявлението на британски език тук.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР