Председателят на Върховния касационен съд обжалва отказа на шефката на

...
Председателят на Върховния касационен съд обжалва отказа на шефката на
Коментари Харесай

Лозан Панов съди шефката на инспектората за цензура

Председателят на Върховния касационен съд апелира отхвърли на шефката на Инспектората към Висшия правосъден съвет Теодора Точкова му предостави цялата документи по инспекциите, които са му правени. 

Точкова даде на Панов само извлечения от протоколи за прекратяването на инспекциите. Тя се оправдава, че инспекцията е обвързвана с оперативната подготовка на актовете на инспектората и няма независимо значение, третите лиза по инспекциите били несъгласни с разгласяването им, а част от информацията била служебна загадка.

В жалбата си Панов написа, че решението на Точкова гази закова. И припомня, че правото на достъп до социална информация е обезпечено от Конституцията, а ограничението му може да става единствено по изключение. Панов цитира и решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), с което е признато, че свободният достъп до съхранявана от държавните органи информация се пази от конвенцията като свободна на словото, когато е обвързвана, или може да бъде от голяма важност за публичния спор. Според съда в Страсбург неоснователният отвод да бъде предоставена такава информация е информационен монопол. Този монопол пък се явява форма на цензура и е в нарушаване на предпазената от Конвенцията независимост на изложение и право на всеки да получава и популяризира информация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР