Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов нарече "навременни" президентските

...
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов нарече "навременни" президентските
Коментари Харесай

Лозан Панов поиска да се ограничат правомощията на главния прокурор

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов назова "навременни " президентските съвещания към процедурата за избор на нов основен прокурор. По време на диалога си с президента на "Дондуков " 2 Панов за следващ път е сложил въпроса за промени в конституцията, които да лимитират пълномощията на обвинител номер едно.

Срещата с ръководителя на Върховния касационен съд е втората по ред от серията съвещания, които президентът Румен Радев стартира по отношение на идния избор на нов основен прокурор. Вчера той беседва и със Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари следващата година. Цацаров дефинира тези президентски съвещания като прибързани, тъй като имало още задоволително време до законовия период за разкриване на процедурата за негов правоприемник. Той разяснява и концепциите на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за ограничение на пълномощията на основния прокурор преди избора, и сподели, заявявайки, че е получил уверенията на президента, че той не е склонен с тази теза.

Днес обаче Лозан Панов, който за повторно слага въпроса пред Радев, стимулира настояването си с заплахата - при такива пълномощия и идващият обвинител номер едно може да злоупотребява политически с тях.

Срещите на президента по отношение на консултациите, които той води към процедурата за избор на идващ основен прокурор не престават и на следващия ден. На "Дондуков " 2 ще пристигна ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Предстоят още срещи и с други представители на изпълнителната власт и неправителствени организации.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР