Председателят на Управителния съвет на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов

...
Председателят на Управителния съвет на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов
Коментари Харесай

Възстановена е къщата на карловския индустриалец Иван Грозев

Председателят на Управителния съвет на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и кметът на община Карлово и претендент за нов мандат доктор Емил Кабаиванов са разкрили реконструираната и възобновена къща на карловския фабрикант и бизнесмен Иван Грозев, оповестиха от пресцентъра на общината.

Идеята за възобновяване на къщата е отпреди четири години, когато се отбелязва 120-та годишнина от основаването на БТПП, споделя нейният ръководител Цветан Симеонов. Това се е случило с помощта на донори и локална власт, работили за опазване къщата на Иван Грозев. "Всеки един лев, който сте вложили във възобновяване на родната къща на един от плеядата огромни възрожденски дейци на България, си заслужава. Защото вие помагате да бъде възобновен дома, в който е израснал и учтив Иван Грозев. " Така доктор Емил Кабаиванов благодари на всички донори, дали своя принос за историческата памет на Карлово и България.

От името на карловци той е връчил юбилейна монета, издадена във връзка честването на най-големите донори в историята на България - карловците братя Евлогий и Христо Георгиеви.

Иван Грозев е български строителен бизнесмен и фабрикант, който стартира активността си директно преди Освобождението от османско господство и я развива през първите три десетилетия на свободна България. Той е сподвижник на Васил Левски в революционната му активност в България.

Иван Грозев е роден в Карлово през 1847 година, учил във висше комерсиално учебно заведение във Виена и във военна школа в Белград. Преди Освобождението (между 1872 и 1874 г.) работи по градежа на железопътни линии на барон Хирш - немско-еврейски фабрикант и човеколюбец. Най-известното железопътно дружество на барона е Chemins de fer Orientaux ( "Източни железници "), един предвидлив железопътен план, чиято цел е да свърже Виена с Истанбул - столицата на Османската империя по това време.

По същото време Иван Грозев построява вълнено-текстилна фабрика в родния си град, която работи до Руско-турската война от 1877-1878 година, когато е разрушена.

Веднага след Освобождението той служи в администрацията като ръководител на Пловдивския областен съвет. От 1879 до 1883 година е кмет на Карлово.

След 1884 година се заема с предприемачество. През същата година наема държавната каменовъглена мина в Мошино (Пернишко) и я експлоатира до 1892 година.

През 1885 година основава Българско строително сдружение, което извършва държавни поръчки, в това число приключената през 1888 година железопътна линия Цариброд - София - Вакарел, свързваща столицата на България с по-рано издигнатите железопътни линии към Централна Европа и Истанбул.

Иван Грозев не напуща и политиката. От 1894 до 1895 година той е кмет на София. Той е депутат в XIII-то Обикновено национално заседание на Княжество България, заседавало сред 2 ноември 1903 и 22 декември 1907 година.

В интервала 1904-1908 година Иван Грозев оглавява Софийската търговско-индустриална камара. През 1906 година той се намесва и в банковата активност като става акционер и член на Управителния съвет на Износно-вносна банка.

Иван Грозев работи в адвокатската фирма на Иван Д. Гешов в Пловдив, който е от известната фамилия. Негови първи братовчеди са водачите на Народната партия Иван Евстратиев Гешов и Иван Стефанов Гешов.

Иван Грозев взе участие и в градежа на пристанище Варна.

Личният му списък се съхранява във фонд 2091К в Централния държавен списък. Той се състои от 18 архивни единици от интервала 1883-1928 година.

Видният карловец умира на 18 февруари 1916 година в София.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР