На днешния ден можем да си спомним за Юлиус Михаел

...
На днешния ден можем да си спомним за Юлиус Михаел
Коментари Харесай

Популярността на Златното кубче на Маги надминава всички очаквания

На днешния ден можем да си спомним за Юлиус Михаел Йоханес Маги (на немски: Julius Michael Johannes Maggi) - швейцарският бизнесмен, кулинар и откривател, който основава на компанията "Маги " (днес част от "Нестле ").

Юлиус Маги е пето от шест деца на мелничаря Михаел Маги и неговата жена Софи. Роден е на 9 октомври 1846 година в швейцарското село Фрауенфелд, покрай Цюрих.

Още от ранни години Юлиус се интересува живо от мелничарския бизнес на своя татко. Още на 21-годишна възраст заема служба заместник-директор на най-модерната мелница в Европа, намираща се в Будапеща (Унгария). На 23-годишна възраст се връща в Швейцария, поемайки ръководството на бащината мелница. През 1872 година основава компанията "Julius Maggi & Co. ", а през 1874 година придобива още две мелници в Шафхаузен и Цюрих, ставайки един от най-големите производители в този отрасъл в Швейцария.

През 1883 година Маги намира метод да съхранява дълго време ароматните златисти месни бульони в изсушен и пресован тип. Гордият откривател назовава продукта с името "Златното кубче на Маги " (Maggi Kub d'Or) и стартира произвеждане в относително дребни размери. Популярността на новия артикул надминава всички упования. Швейцарските домакини били възхитена от метода да се подготви чорба от едно кубче, с усет, не отстъпващ по нищо на този подготвен от обичайното варене на месо или зеленчуци. Разработвайки метод за изпичане на богати на витамини бобови растения (като фасул, грах, леща и др.), в края на 1884 година "Маги " пуска на пазара за първи път собствен артикул от смлени бобови растения.

През 1886 година стартира производството на подготвени супи, които били опаковани в пакети, а асортимента им бил от три типа. Скоро по-късно компанията отваря офиси в най-големите градове в Европа - Париж, Милано, Прага, Амстердам, а също по този начин хранилища за разпространяване във Виена, Лондон, както и в Ню Йорк.

Още през 1886 година Маги основава организация под името "Реклама и преса ". Той бил прочут като последовател на нападателната рекламна акция. За популяризацията на бульонните кубчета, той разпростира огромна рекламна акция, употребявайки освен печатните издания, афиши, листовки и плакати, само че и демонстрации. Например, за привличане на вниманието на потребителите към неговите артикули, компанията раздава безвъзмездни образци с пробни опаковки по улиците, с посланието: "Вземете гратис, просто пробвайте ".

Рекламните акции в компанията не престават и след гибелта на създателя ѝ през 1912 година.

През 1901 година "Маги " към този момент е един от водачите на пазара. Откриват и първото дружество за произвеждане зад граница, и то не къде, а във Франция - страната-законодател на международната кулинария.

По време на Първата международна война с помощта на големите държавни поръчки, компанията съумява да укрепи своето състояние. Асортимента на компанията непрестанно се увеличавал. Еднообразната каша, раздавана на бойците на фронта, дотолкоз дотегнала, че усилва известността на "Маги " измежду бойците. Бойците на драго сърце се хранели с пилешка чорба, приготвена от бульоните на "Маги ".

Началото на Втората международна война и цялостния надзор върху стопанската система забавят развиването на компанията и тя за първи път стартира да изпитва компликации. От 1947 година, "Маги " е част от най-големият производител на хранителни артикули в света- корпорацията "Нестле ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР