Председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура инж. Светослав

...
Председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура инж. Светослав
Коментари Харесай

АПИ проверява поставянето на мантинели на пътя Своге - София

Председателят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов - член на УС на АПИ, ще ревизират работата на компанията, поставяща нови мантинели на пътя Своге - София , в сектора преминаващ през град Своге, оповестява АПИ.

На 5 декември е инсталирана ограничаваща система на оборудването, директно преди мястото на пътния случай. Въпреки че, слагането на мантинели в урбанизирана територия , какъвто е казусът в Своге, не е отговорност на АПИ е стихотворец ангажимент пред жителите на Своге след срещите при Омбудсмана на Република България това да се направи до 12 декември , с цел да се увеличи сигурността на придвижване в правата.

Продължава и досъдебното произвеждане , което би трябвало да откри кой е притежателят на мантинелата, сложена в сектора преди злополуката.

 Питат Цацаров за какво към момента няма мантинела край Своге
Питат Цацаров за какво към момента няма мантинела край Своге

Трагедията край Своге може да се повтори, предизвестява ИПБ

Според Правилника за използване на Закона за пътищата - член 48, т. 1, писмен знак " б ", в урбанизираните територии за обитаемоте места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция " Пътна инфраструктура " дава отговор за поддържането на платното за придвижване - т. е. от бордюр до бордюр.

Отговорност на съответната община са тротоарите, мантинелите, подземните уреди, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези , осветлението и крайпътното озеленяване отвън платното за придвижване на републиканските пътища в рамките на селата и селищните формирания, изясняват от АПИ.

" Ако до понеделник не бъде заменена тази мантинела, ще я сменим, с цел да не се повтори това безумство ", разяснява пред НоваТВ Диана Русинова от Института за пътна сигурност и добави, че нямат това право, само че нямат различен излаз.

" Община Своге няма отговорности, свързани с мантинелат . Дали сме нужните документи на съответните институции. Приветствах решението на АПИ да подменят оборудването. Те имат задоволително опит, с цел да създадат мантинелата по този начин, че тя в действителност да прави работа ", изясни зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов.

Местните поданици разясняват, че рисковият завой е причина за доста произшествия . Според тях обясненията, които дават институциите, не са приемливи. Те са разочаровани, че от АПИ към момента не са подхванали ограничения макар настъпването на зимния сезон.

От Министерски съвет са коментирали тази заран, че ще има реакция от страна на институциите.

 Николай Нанков: Вечер дремя умерено
Николай Нанков: Вечер дремя умерено

Нямам общ бизнес с Тодорка Сотирова, декларира някогашният районен министър

Припомняме, съгласно Института за пътна сигурност (ИПБ), има заплаха от възникването на нови тежки пътни произшествия в сектора край Своге , където преди 3 месеца 20 души починаха при автобусна злополука .

В писмо го основния прокурор Сотир Цацаров от института пишат, че три месеца след трагични случай край Своге, който стана мотив и за 3 министерски оставки , към момента не може да се откри кой би трябвало да възвърне еластичната ограда.

 Социалисти и инженери желаят надзор над строителството
Социалисти и инженери желаят надзор над строителството

Пътният инженеринг изкушавал към корупционни практики

Миналата седмица Агенция " Пътна инфраструктура " предложи социалистите да посочат специалисти, които да се заемат с оценяването на качеството на пътните настилки в страната. Депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева внесе публично искане в АПИ за правене на самостоятелна експертиза за качеството на изгражданите сега и в последните години пътища. Повторното искане бе подкрепено с спомагателни подписи.

Мотивът на вносителите на сигнала е, че проектанти и строители са принудени да вършат взаимни отстъпки, с цел да печелят публични поръчки .

От Камарата на строителите няколко пъти обществено желаеха помощ против нападките на депутата Йончева, които съгласно тях са набеждаване .

Въпросът беше остро подложен след тежката злополука край Своге , в която починаха над 20 души .

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР