Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев провери реставрацията на

...
Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев провери реставрацията на
Коментари Харесай

Председателят на СОС Георги Георгиев провери как върви реставрацията на банята в Овча купел

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев ревизира реставрацията на банята в " Овча купел " – един от най-важните обекти за запазване на архитектурното завещание на София. Ръководителят на ремонта инж. Босев описа, че през първите месеци са се занимавали единствено с демонтажни работи, заради тежкото положение на постройката и за да се запази оптимално първичния й тип. До есента ще бъде ремонтиран напълно покрива, дограмите и други значими детайли от фасадата, с цел да може да продължи сполучливо реставрацията във вътрешността, оповестиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

„ Ще бъдем още веднъж тук, с цел да можем да следим процеса и да успеем да върнем една от емблемите на София на жителите, която повече от 30 години тънеше в съсипия. В началото на този мандат успяхме да я придобием от страната, осигурихме повече от половината от средствата за ремонта от общинския бюджет, както и средства по европейски план “, споделя Георгиев.

Минералната баня в кв. „ Овча купел “ е едно от най-значимите софтуерни уреди в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, построени на територията на София. Строежът й стартира през 1920 година, продължава с спирания до 1933 година и коства на страната 30 милиона тогавашни лв.. Банята действа до края на 80-те години на XX-ти век, след което е затворена и, заради неподдържане, стартира да се разрушава. През 2017 година поражда пожар, който нанася съществени вреди в интериора, изключително в пространствата с басейните и други общи елементи.

 

Допълнително, множеството намеси за потребностите на филмовата промишленост, заличават огромна част от следите от достоверните функционалности на обособените пространства. През 2019 година, с контракт е трансферирана безплатно от Държавата на Столичната община за нейното реновиране. Столична община и Регионален исторически музей – София подхващат неотложно дейности за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна полезност с категория „ локално значение “.

В резултат на това, е направен и утвърден план за „ Адаптация и реституция на минерална баня Овча купел като рекреативен център с потребление на минерална вода “. Той включва отделяне на две зони в постройката – зона „ Рекреация “, в сутерена и на партерния етаж и зона „ Наука “, на първия и подпокривния етажи.

 

В рекреативния център на посетителите ще се оферират разнородни процедури с минерална вода. Запазват се функционалностите на огромните басейни, като се прибавят две зони с по-гореща вода, ще продължат да действат курните и душовете. За възобновяване на обекта е обезпечено финансиране в размер на 3 319 912 лева – безплатна финансова помощ по Оперативна програма «Наука и обучение за образован растеж» към Изпълнителна организация " Програма за обучение " и 4 460 000 лева от бюджета на Столична община за 2022 година и 2023 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР