Председателят на Социалистическата партия на Сърбия (СПС) Ивица Дачич заяви

...
Председателят на Социалистическата партия на Сърбия (СПС) Ивица Дачич заяви
Коментари Харесай

Ивица Дачич: В интерес на Сърбия е аз да бъда премиер

Председателят на Социалистическата партия на Сърбия (СПС) Ивица Дачич съобщи през днешния ден в изявление за организация Бета, че в полза на Сърбия е той да стане министър-председател, само че добави, че кандидатурата му може да бъде съществено обсъждана едвам след оповестяването на изборните резултати.

Дачич, който е притежател на изборната листа " Ивица Дачич - министър председател на Сърбия ", сподели в изявление за организацията, че бъдещият премиер ще бъде от партията или обединението, която завоюва най-вече гласове на гласоподавателите на предварителните парламентарни избори на 17 декември.

" Нормално е аз, от обединението СПС-Обединена Сърбия, да бъда претендент за министър-председател, както в миналото беше Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. от Сръбската прогресивна партия (СПП), а не някой десети в листата. Вярваме, че е в най-хубавия интерес на Сърбия аз да бъда министър председател, само че министър-председателят сигурно ще бъде препоръчан от партията или обединението, която завоюва най-вече гласове на идните избори ", сподели той.

Дачич добави, че задачата на СПС е да има парламентарно и съветническо болшинство дружно със СПП и Вучич.

" Не се колебая, че следващото държавно управление още веднъж ще бъде формирано от СПП и СПС, дружно с други партии, които са в коалиция с нас ", сподели той.

На въпрос какъв брой реалистични са упованията на президента Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград., че СПП няма да се нуждае от поддръжката на СПС, с цел да сформира държавно управление, Дачич сподели, че всяка партия си слага свои политически цели.

" Разбира се, жителите ще си кажат думата за това и никой от нас не може да каже сигурно какъв ще бъде изборният резултат ", сподели ръководителят на СПС.

Коментирайки изказването на Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград., че не го счита за бъдещия министър председател, Дачич сподели, че едвам след оповестяването на изборните резултати може да има съществени диалози за това.

" За моята кандидатура може да се приказва едвам след оповестяване на изборните резултати и сигурно няма да е метод за изнудване на който и да било ", акцентира той.

Попитан защо най-вече подлага на критика СПС за 11-те години, в които СПС е в коалиция с тази партия, Дачич сподели, че в никакъв случай не е подлагал на критика съдружния сътрудник, тъй като счита, че те са взаимно виновни за обстановката в страната.

" Споделяме отговорността и за положителното, и за неприятното. Всички ние сме взаимно виновни за всичко, което може да бъде по-добро ", сподели той.

Помолен да уточни трите най-големи казуса, пред които са изправени жителите на Сърбия, Дачич сподели, че това постоянно зависи от настоящите събития.

" Въпросът за Косово в една мирна конюнктура не е преди всичко в интереса на жителите. Друг въпрос е социално-икономическото състояние на хората и желанието им да подобрят стандарта си на живот и сигурността на работните места. Като трети проблем бих могъл да дефинира общата угриженост за обществената конструкция, като просветителната и здравната система и положението на околната среда ", сподели той.

Коментирайки изказванията на някои анализатори, че като се базира на някогашния президент Слободан Милошевич, СПС води регресивна акция, с която афишира връщане към 90-те години, Дачич сподели, че тези изказвания са " нелепости ".

" Не се позоваваме за Слободан Милошевич, единствено отговаряме на изказванията на опозицията, че " ще пристигна 6 октомври " /на 5 октомври Милошевич падна от власт - и на власт пристигна тогавашната обединена съпротива ДОС - бел. ред./. Отговорих им, че 6 октомври няма да има, тъй като към този момент няма да има 5 октомври. Сега опозицията трескаво се пробва да откри заместител на (един от водачите на ДОС Воислав) Кощуница, защото мненията на квази европейската и квази патриотичната съпротива не са в сходство с националните ползи на Сърбия, когато става въпрос за връзките с Република Сръбска, Косово или НАТО ", сподели той.

Той добави, че Слободан Милошевич и (Йосип Броз) Тито са в предишното.

" Те са предишното, а аз съм сегашното. А това, че внукът на Милошевич Марко е в нашата листа, е негово предпочитание. Марко е откровен социалист и не се засилва в СПС поради дядо си. Това ново потомство социалисти сигурно няма да води политиката от 90-те години ", счита ръководителят на СПС.

На въпрос какво подсигурява на гласоподавателите, в случай че СПС остане на власт след изборите, Дачич сподели, че целите са социализъм и национализъм.

Коментирайки упреците, че като партия, която се застъпва за социализъм, тя не се бори задоволително за правата на служащите, Дачич сподели, че тази забележка " не е вярна ".

" Няколко пъти приказвах със синдикатите и им предлагах да се включат в нашата листа, с цел да могат по-лесно да се борят за правата си в Народното събрание. За да постигнете обществена правдивост, би трябвало да имате стопански развито общество. Открит съм за диалози със синдикатите, с цел да забележим по какъв начин може да помогнем на работническата класа ", сподели той.

Запитан за какво в акцията не се загатва битката с престъпността и корупцията, макар че Сърбия попада в световния лист на Трансперънси интернешънъл измежду най-корумпираните страни в Европа, Дачич сподели, че битката с престъпността и корупцията е обвързване на всички участващи в политиката, както и на способените държавни институции.

На въпрос има ли решение за инфлацията, която в Сърбия е измежду най-високите в Европа, Дачич сподели, че макар външните въздействия върху растежа на цените стабилността на пазара е обезпечена.

" Стоковите запаси бяха цялостни, тъй че нямахме проблеми със снабдяването на пазара нито по време на епидемията от Ковид-19, нито в този момент в това конфликтно време. Правителството предприе всички ограничения за подкрепяне на нуждаещите се от помощ категории от популацията и за предприемане на други ограничения за понижаване и прекъсване на инфлацията ", сподели той.

Коментирайки фрапантното нарастване на цените на храните в Сърбия, Дачич сподели, че храните са поскъпнали на всички места по света, отбелязва Българска телеграфна агенция.

" Не можем да бъдем изолиран остров. Вредните резултати са доста по-малки в Сърбия, в сравнение с в други европейски страни ", счита той.

Помолен да оцени стандарта на живот на жителите, чиято междинна заплата е 550 евро, а междинната пенсия е 330 евро, Дачич сподели, че през последните 10 години броят на заетите и задграничните вложения са се нараснали.

" Създадени са условия за икономическо развиване, което може да докара до повишение на заплатите и пенсиите. Заплатите и пенсиите бяха доста увеличени, само че това не е задоволително и би трябвало да продължи ", сподели Дачич.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР