Председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета

...
Председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета
Коментари Харесай

Учителските заплати: адекватното увеличение е с 30% от 1 юли

Председателят на Съюза на ръководителите в системата на националната култура Деян Стаматов акцентира и върху финансирането в образованието и предлагането в проектобюджета учителските заплати да станат 125% от междинната за страната.

„ Никой не схваща какво значи това. Боравенето с такива услови планирани нарастване обърква всички. Това би трябвало да се обясни. Обществото би трябвало да знае, че
учителите получават ниски заплати.
Един млад преподавател със стартова заплата получава 1500 лева Когато се прибере и види заплатата си, тя е с 22% по-малко, тъй като би трябвало да бъдат приспаднати налози и осигуровки. Скоро няма да имаме млади учители в системата. Адекватното нарастване, което се чака от 1 юли, е с 30% “, разгласи Стаматов в ефира на Bulgaria ON AIR .

Образователното министерство се заема с смяна на образователните стратегии. Министър Галин Цоков желае да се понижи фактологията в учебниците и да се усилят практиките.

„ Това е непотребната информация, която засища всеки един учебник във всеки един клас – след 4 клас нагори. Много фактология, доста числа, непотребни сложни думи, които са без практическо значение за подрастващите. Това изисква сериозен диалог с всички учители и ръководители на просветителни институции. Тази стъпка е вярна “, съобщи шефът на 119-о учебно заведение.

Според него първо би трябвало да бъдат образувани съществени работни групи, в които да вземат участие учители и шефове от цялата страна.

„ Във всеки един предмет фактологията е друга и тя трябва да е смислена в днешно време. Днешните учебници са красиви, само че тяхното наличие става все по-академично и отговарящо на втори-трети курс на висшите образователни заведения. Това е съществена причина учениците да нямат добра централизация в образователния материал и бързо да не помнят прочетеното “, счита Стаматов.

Училищният директор коментира, че „ нещата от 1 до 4 клас би трябвало да си запазят настоящия тип “, само че всичко в прогимназиален и гимназиален стадий би трябвало да придобие актуален и друг формат.

„ Днешните възпитаници губят централизация след трета-четвърта минута. Това трябва да бъде разширено. В момента на всички изпити се мери възпроизвеждането – научено, наизустено, пита се дали това е по този начин. Минава изпитът и съвсем 90% от учениците не помнят нищо от употребяваното. Трайните познания липсват “, стана ясно от думите му.

Стаматов разяснява и резултатите от последната матура. Според него оценката не е по-различна от миналата година.

„ Ученето би трябвало да се случва всеки ден. Когато учителите са в основата на всяка работна група и дават своите оферти – отсяват сложното от не толкоз сложното “, добави той.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР