Председателят на парламента Цвета Караянчева обвини лично президента Румен Радев,

...
Председателят на парламента Цвета Караянчева обвини лично президента Румен Радев,
Коментари Харесай

Караянчева лично обвини Радев, че подкопава доверието в изборите

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева упрекна персонално президента Румен Радев, че е легитимирал реторика, съгласно която идните парламентарни избори се жигосват като манипулирани още преди да са се провели. Острите реплики бяха предстояща част от срещата сред президента и представители на ГЕРБ в хода на консултациите за идния парламентарен избор, който ще се организира в изискванията на пандемия.

В началото на срещата Караянчева подлага на критика Радев поради решението му да предложения на съвещания за изборите извънпарламентарни партии.

"Всички приказваме за доверие в изборите, само че в последните месеци в общественото пространство се насажда изказване, че идните избори ще бъдат манипулирани, че ще бъде злепоставен изборният развой, ще бъде изопачен вотът. Това води до съмнение в изборния развой, до уронване на престижа на институциите. Избирателната интензивност неизбежно ще падне, доверието на жителите се подкопава. Вие, господин президент, участвате в това говорене. Последните месеци има координирано изпитание за подкопаването на доверието в изборния развой ", съобщи тя.

Политически фигури, които "няма да имат посланичество в българския парламент " са се трансформирали в "рупор на концепцията, че идните избори са купени. Хора, които не познават изборния развой, вършат внушения на българските жители ", акцентира още шефката на Народното събрание.

Тя се похвали, че през годините са били отстранени доста от несъвършенствата на признатия през 2014 година Изборен кодекс и ГЕРБ са печелили и избори, които са били проведени от други политически сили, да вземем за пример "Тройната коалиция ", както и от служебни държавни управления. "Изборите в България не ги прави ГЕРБ, а се вършат от институции, които си взаимодействат една с друга - Централната изборна комисия, локалната власт, партиите, несъмнено, неправителствените организации, българските жители, които вземат участие в секционните изборни комисии, хората, които отиват да гласоподават ", уточни още Караянчева и добави, че всичко това е един механизъм, който би трябвало да се отстоява.

"За мен е значим гласът на всеки един българин и всяка една партия. Не разделям партиите на систематични, които участват от години в политическия живот, и такива, които в този момент прохождат. Не можем да пренебрегнем нито една партия, нито един глас ", отговори президентът. Той акцентира, че единственият метод да бъдат опровергани подозренията за операции, е посредством ограниченията, които управляващите вземат за провеждането на вота.

Държавният глава не пропусна да подсети, че пред него някогашният втори в ГЕРБ Цветан Цветанов е декларирал, че операции има. Като образец той даде предлагането за ротация на началниците на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи по време на изборите. "Не знам какво има поради, само че той очевидно изхожда от своя опит, тъй че можете да уточните с него ", добави Радев.

Това очевидно подразни представителите на ръководещата партия и те дадоха отговор, че Цветанов към този момент е техен политически конкурент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР