Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски определи обявеното за утре

...
Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски определи обявеното за утре
Коментари Харесай

Мицкоски: Откриването на клуб „Цар Борис III“ е несъмнен опит за провокация

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски дефинира оповестеното за на следващия ден разкриване на клуб на Сдружението за одобряване на културните полезности на македонските българи „ Цар Борис III “ в Охрид като безспорен опит за провокация и доказателство за това, „ че не става въпрос за евроинтеграция, а за асимилация и заличаване на македонската еднаквост “.

„ Не виждам никаква нужда да назоваваме Договора за другарство и добросъседство с България контракт за другарство и добросъседство, тъй като това, което вършат българското държавно управление и българските политици няма нищо общо нито с другарството, нито с добросъседството. Ако ме питате за митинга, всеки има право да стачкува, това е демократично право и всеки, който желае, би трябвало да стачкува, само че приканвам митингът да бъде кротичък, с цел да не позволим наново да завоюват тези, които са повода (Република Северна ) Македония да е в тази обстановка, а това са СДСМ и ДСИ. Подкрепям митинга, призовавам жителите да вземат участие в него, само че да не разрешават никакъв случай да разфокусира обществеността от проблемите на страната- инфлацията, енергийна и икономическа рецесия, корупция и така нататък “, сподели Мицкоски по време на визитата си в община Бутел.

Откриването на клуб на гражданското съдружие „ Цар Борис III ” в Охрид, което е оповестено за 7 октомври, провокира редица мнения в Република Северна Македония, главно поради неговото име. Председателят на еврейската общественост в Северна Македония Пепо Леви го назова провокация и „ по някакъв метод връщане на фашизма ”. Той разгласи и че ще внесе тъжба в прокуратурата за името на българския културен център, с сходно изказване излязоха и от опозиционната партия Левица, чиято конструкция в Охрид прикани на митинг по време на оповестения час на откриването на клуба в Охрид.

Сдружението получи поддръжка от Юдейския родолюбив институт и Българо-еврейския теоретичен институт, в която се пази " историческата истина, че „ Цар Борис III е изиграл решаваща роля за спасяването на над 48 000 евреи-поданици (на България) и издаването на над 15 000 избавителни визи на евреи от Европа ".

Вчера бе основан и консултативен орган към държавното управление на Република Северна Македония, чиято роля е да „ дава мнение за характера на историческите персони, с цел да се избегне злоупотребата с избрани фигури, които имат отрицателен подтекст през разнообразни столетия при регистрирането на сдруженията ”.

Сдружението за одобряване на културните полезности на македонските българи „ Цар Борис III ” в Охрид е записано в Централния указател на Република Северна Македония през ноември 2021 година според Закона за сдруженията и фондациите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР