Председателят на Общински съвет Савина Петкова посрещна представители на Асоциацията

...
Председателят на Общински съвет Савина Петкова посрещна представители на Асоциацията
Коментари Харесай

Савина Петкова прие делегация от Албания

Председателят на Общински съвет Савина Петкова посрещна представители на Асоциацията на дамите в бизнеса и занаятите в Албания през вчерашния ден, която бе водена от Флутура Джабия, ръководител на асоциацията. Делегацията гостува в Пловдив по покана за Сдружението на дамите от междинното съсловие в България, като фокусът на визитата е да се изградят по-задълбочени контакти сред двете страни. По време на срещата гостите от Албания се поинтересуваха дали локалната власт в града има стратегии и планувано финансиране за развиване на дамите, които са решили да се занимават с бизнес. 
Нашата организация работи извънредно интензивно с локалната власт в Тирана, като даже консултираме общината в избрани случаи. Изградили сме мрежа от клонове в забележителна част от страната, посредством които оказваме помощ на дамите, които са решили да се занимават с бизнес, съобщи първоначално Джабия. Тя показа, че община Тирана е заделила пари в специфичен фонд, който финансира единствено бизнес планове на дами. Всеки един план може да получи до 3000 евро, в случай че съблюдава определни условия. Към момента има 10 такива бизнес плана, които работят, а съгласно наши данни забележителен % от финансовия резултат в Тирана е разследване от бизнеси, ръководени от дами, показа по време на срещата Джабия.
Председателят на Общински съвет Савина Петкова акцентира, че тук няма сходен финансов инструмент, само че общината финансира разнообразни планове, защото годишно се гласоподава финансиране в размер на над 1 милион лв. за Културния календар, в който попадат разнообразни по своя мащаб събития. Освен това Общинския съвет приема и Спортен календар, посредством който община оказва финансова помощ на другите спортни клубове на територията на общината. Председателят добави, че годишно общината е сътрудник и с редица НПО-та по разнообразни планове, а също по този начин работи с пловдивските университети по стратегии, които включват образование на задгранични студенти. Общината осъществя и огромна обществена стратегия ориентирана към нуждаещите се на територията й жители. В момента главните старания на всички нас са ориентирани към сполучливото показване на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019г., добави още Петкова.

Сузана Нумани, която е притежател на частно учебно заведение се поинтересува по какъв начин се финансира образованието в България и имали разнообразни финансови механизми за обществените и за частните учебно заведение. Петкова изясни, че в България учебните заведения работя с т.нар делегирани бюджети, които се образуват на база броя ученците в съответното учебно заведение. Нашият модел на финансиране е централизиран, защото парите се гласоподават на национално равнище с приемане на републиканския бюджет, посочи Петкова.

По време на срещата бе повдигнати и тематиката за занаятчийството. Гостите от Албания показа, че измежду тях има дами, които се занимават и с занаяти и се интересуват по какъв начин могат да показват своите работи на пловдивчани. В Пловдив извънредно интензивно работи Регионална занаятчийска камара, чийто ръководител Тони Симидчиева е и член на Сдружението на дамите от междинното съсловие. Ежегодно в Пловдив се организират два пъти панаири на занаятите, а от тази есен общината е предоставила и няколко къщи в Стария град, които се употребяват за ателиета от майсторите и по този начин се е офоромирала така наречен занаятчийска улица.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР