Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на

...
Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на
Коментари Харесай

Очакване: парламентът казва Да за военна помощ за Украйна на 4 май

Председателят на Народното събрание Никола Минчев привиква изключително съвещание на Народното събрание на 4 май (сряда) от 15.30 часа, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание. На процедура Минчев пренебрегва настояването на ГЕРБ за изключително съвещание на следващия ден, само че го удовлетворява за 4 май, когато е първото постоянно съвещание на Народното събрание след великденската почивка. На постоянното съвещание се чака най-накрая законодателният орган да вземе решение за изпращането на военна помощ за Украйна.

Искане

В дневния ред на изключителното съвещание, поискано от ГЕРБ, е включено чуване на министър-председателя Кирил Петков и министъра на енергетиката Александър Николов, изпълнителните шефове на БЕХ ЕАД, Булгаргаз, Булгартрансгаз, ръководителя на КЕВР и ръководителите на ДАНС и ДАР. Изслушванията са по отношение на предоставената на 26 април публична информация от Министерството на енергетиката за прекъсване на доставките на природен газ от страна на " Газпром износ " към България.

Първа точка най-вероятно ще протече при затворени порти, тъй като ще се дискутират контракти, които са комерсиална загадка.

Втора точка в програмата е план на решение за даване на военна и техническа помощ на Украйна. По тази тематика има планове на решения от три парламентарни групи - " Продължаваме промяната ", ГЕРБ и " Демократична България ", само че в плана на ГЕРБ е посочено разглеждането единствено на нейното проекторешение. Нейното, както и на Демократична България планува Министерският съвет да бъдезадължен да изпрати военна помощ, а това на Политическа партия приказва за техническа помощ, както и за филантропична и финансова.

Очакване

От " Демократична България " към този момент обявиха, че ще се възпозлват от правото си да внесат точка в дневния ред без гласоподаване, когато е първото съвещание на месеца - т.е. на постоянното съвещание. И обявиха, че ще внесат тъкмо решението за военна помощ на Украйна. Очаква се това решение да бъде гласувано и признато още на постоянното съвещание - с поддръжката на Политическа партия, Има Такъв Народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Дори и да се преглежда планът на Политическа партия, то има консенсус техническата помощ да стане " военно-техническа " с публицистична корекция.

Насрочването на това съвещание идва на фона на визитата на премиера Кирил Петков в Украйна, където той се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР