Председателят на Народното събрание Ива Митева коментира на влизане в

...
Председателят на Народното събрание Ива Митева коментира на влизане в
Коментари Харесай

Митева: Още в сряда може да се поиска изслушване на Гешев за записите

Председателят на Народното събрание Ива Митева разяснява на влизане в президентството за Консултативния съвет за национална сигурност, че в сряда може да бъде поискано чуване на основния прокурор Иван Гешев на съвещание на Комисията по правни въпроси, в случай че до сряда комисиите бъдат конституирани.

Припомняме, че след оповестения видеозапис с фрагменти с полицейско принуждение над протестиращи предишното лято, ръководителят на Народното събрание свика изключително съвещание на Народното събрание на 17 август 2021 година (вторник) за чуване на министъра на вътрешните работи.

През уикенда стана известно, че прокуратурата е знаела за видеозаписа.

„ Едната точка за на следващия ден за дневния ред е план на решение за внасяне на отчет от основния прокурор по отношение на използването на закона по повод активността на прокуратурата и проверяващите органи, свързани с полицейското принуждение. Това е процедура, която към този момент е прилагана 2019 година, тъй че не виждам проблем този отчет да бъде импортиран. До петък е срокът “, изясни тя.

Според ръководителя на Народно събрание по този начин стои въпроса и с разглеждането на актуализацията на бюджета - всичко зависи от това, дали комисиите ще бъдат създаденя.

Ива Митева настоя държавното управление и президента да не оказват напън на Народното събрание за актуализация на бюджета. 

" Всеки да съблюдава пълномощията си по Конституция. Чухме президента предходната седмица да слага условия. Смятам, че съм била постоянно правилна в връзките си и в спазването на Конституцията и законите. Смятам, че всеки би трябвало да знае пълномощията си по Конституция. Аз разбирам, че Министерският съвет желаят да се одобри бюджета както са го внесли, само че ние сме демократична република и Народното събрание е групов орган. Бюджетът е импортиран и гласуването му няма по какъв начин се избегне ", разяснява още парламентарната тя.

Тя прикани народните представители да обмислят датата за президентските избори. 

„ Знаете, че времето наближава. Започваме да навлизаме в този 60-дневен период за насрочване на изборите. Надявам се и този въпрос да бъде разискван тази седмица на Председателски съвет “, сподели още Ива Митева.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР