Председателят на на парламента Росен Желязков свиква извънредно заседание на

...
Председателят на на парламента Росен Желязков свиква извънредно заседание на
Коментари Харесай

Кабинетът Главчев полага клетва утре на извънредно заседание на Народното събрание

Председателят на на Народното събрание Росен Желязков привиква изключително съвещание на 9 април 2024 година от 9 часа. Разпореждането е на съображение член 78, т.1 от Конституцията ( " Народното събрание се привиква на съвещания от ръководителя на Народното събрание по негова самодейност - бел. ред.)

В дневния ред е включена една точка - полагане на клетва от членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента на Република България.

На 5 април номинираният за длъжностен министър председател Димитър Главчев оповести на среща с държавния глава Румен Радев и парламентарно показаните сили. След като чу състава на кабинета, водачът на ПП-ДБ Кирил Петков го назова " безспорна безочливост и засегнатост в опит да се прикрият зависимостите на кабинета ". Малко по-късно представителите на ПП-ДБ напуснаха срещата на " Дондуков " 2, обявявайки, че са " взривени ". Най-спорният след кандидат-министрите се оказа ръководителят на Министерство на вътрешните работи и в държавното управление на ПП-ДБ Калин Стоянов. Повторната му номинация провокира вълна от мнения с настояването за отдръпването й.

Още с представянето на състава Димитър Главчев сложи фокус върху Стоянов.  " Това ми беше най-трудното решение. Колебах се до през вчерашния ден, само че откакто и ръководителят на професионалното управление през вчерашния ден подаде оставка, ще бъде много огромно предизвикателство за системата и двамата да бъдат отвън нея по време на избори. Проведох среща и с полицейския профсъюз. Те стоят твърдо зад него и обявиха, че ще бъдат демотивирани да вземат участие в организацията на изборите, в случай че Калин Стоянов, който е приключил толкоз доста, бъде заменен ", обоснова се номинираният за длъжностен министър-председател.

" Един длъжностен кабинет има цел да реализира безпристрастни избори, където купеният избор да бъде стеснен оптимално. Изборът на Калин Стоянов е провокативен и засегнатост в опит да се прикрие зависимости на този кабинет. Ние казахме, че той е освен ярка политическа фигура, която се свързва с ГЕРБ. По-лошо, тя е била от тези фигури, които имат неспособността да имат лично мнение. Имаме потвърден платен избор на локалните избори. Изборът на този вътрешен министър за нас демонстрира безспорна политическа безочливост да бъде комплициран на масата ", акцентира Петков и означи, че в случай че номинираният Георги Гвоздейков одобри поста на транспортен министър, ще бъде изключен от Политическа партия.

" Мундров е министърът, който беше сменен в последния миг от Мария Габриел и който в никакъв случай не беше дискутиран, тъй че да бъде признат. Това демонстрира блестящо политическо оцветяване по най-лошия метод. Двамата министри, от които ще зависят самостоятелните избори, са напълно отговорност на ГЕРБ с огромната заплаха още веднъж да имаме още веднъж единствено хартиена бюлетина и да нямаме електронно гласоподаване, а купеният избор да е със същите мащаби, в които го видяхме на локалните избори. Ние сме взривени от това предложение ", продължи Петков и означи, че препоръчаната за длъжностен правосъден министър Мария Павлова е заместител на Борислав Сарафов, който е " въплъщение на превзетата страна ": Няма да има независимо правораздаване ", разяснява още някогашният министър председател.

" Отиваме на Избори 2 в 1 на 9 юни, с което се надявам да има мощна изборна интензивност, да не разкарваме хората два пъти до урните и да спестим въпреки всичко средства ", сподели президентът Румен Радев пред управленията на парламентарните групи, които останаха в залата в отсъствието на ПП-ДБ и Българска социалистическа партия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР