Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов заяви

...
Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов заяви
Коментари Харесай

Рашидов подкрепи протеста на музикантите от БНР

Председателят на комисията по просвета в Народното събрание Вежди Рашидов съобщи в утринния блок на bTV, че поддържа музикантите от БНР, които излязоха на митинг с искане за по-високи заплати.

Според него обаче би трябвало да се търсят трайни решения и да се дават пари за творчество, а не „ на калпак, за отглеждане”.

„ Радиото още от социализма не се е реформирало, инфлацията е умъртвила огромна част от парите, а те са останали на ниски заплати. Основателно претендират за пари”, призна Рашидов.

„ Ще се опитам да намерим трайни форми тези хора да се усещат добре”, даде обещание той.

„ От друга страна, неслучайно питах: Колеги, знаете ли какъв брой държавни опери и театри има в 60-милионна Италия? Нула. Държавата дава пари, само че под друга форма – за планове, което значи за творчество, а не „ на калпак” пари за развъждане. Така ние би трябвало постепенно да минаваме към тази форма”, разяснява някогашният културен министър.

„ Шест обединения за едно радио, една бюджетна организация, това е много тежко. За една дребна страна от 6 милиона шест обединения единствено в радиото е мощно. Трябва може би да се оптимизира”, означи той, като добави, че би трябвало да се търси трайно решение.

По думите му пътят, който ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова е предложила, не е неприятен – да се обединят и да са под шапката на министерството, на дотация.

„ 54 държавни театъра на 6 милиона – нали се сещате, че това са парите на всички нас. Трябва по този начин да ги разхвърляме, че да има да вземем за пример 50 милиона да раздаваме за планове, за творчество, а не за отглеждане”, уточни Рашидов.

„ Тогава единствено даваме едни пари, само че нали би трябвало да получим творчество. Този, който мисли, че би трябвало да прави изкуство и някой да го гледа единствено тъй като го прави…изкуството е нравствен артикул. В света е по този начин – един публицист прави големи тиражи, един художник като Пикасо продава за милиони”, посочи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР