Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в неделя, че

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в неделя, че
Коментари Харесай

Шарл Мишел и Жозеп Борел са шокирани от руските "зверства" в град Буча, близо до Киев



Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи в неделя, че е " шокиран " от " зверствата ", осъществени от съветските войски в Буча, покрай Киев, откакто кметът на град Буча сподели, че 300 поданици са били убити по време на едномесечната окупация на града от съветските сили, съобщи Ройтерс.

Мишел заплаши Русия с още наказания в отговор на дейностите й в Украйна и добави, че Европейският съюз оказва помощ на Украйна в " събирането на нужните доказателства за гонене на тези зверства в интернационалните съдилища ".

" Шокиран съм от натрапчиви изображения на зверства, осъществени от съветската войска в освободения регион на Киев “, разяснява в " Туитър " Шарл Мишел. " На път са по-нататъшни наказания и поддръжка от Европейски Съюз ", добави той.

" Шокиран съм от новините за зверства, осъществени от съветски сили. Европейски Съюз оказва помощ на Украйна при документирането на военни закононарушения ", сподели в " Туитър " и висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел, добавяйки, че всички каузи би трябвало да бъдат преследвани от Международния съд.

По-рано в неделя представителят на украинския президент Сергей Никифоров съобщи, че сцените, разкрити в региони, освободени от съветските войски, в това число Буча, наподобяват " тъкмо като военни закононарушения ", които са били осъществени там.

" Намерихме всеобщи гробове. Намерихме хора с вързани ръце и крайници... и разстреляни, с дупки от патрони в тила. Те явно бяха цивилни и са били екзекутирани ", уточни Сергей Никифоров пред Би Би Си.

" Изглежда, че би трябвало да внимавам с формулировката си, само че това наподобява тъкмо като военни закононарушения “, добави той.

Украйна съобщи в събота, че нейните сили са си върнали всички региони към Киев, претендирайки за цялостен надзор над столичния район за първи път откогато Русия стартира нашествието си на 24 февруари. Кметът на Буча, освободеният от съветските сили град на 37 км северозападно от столица, сподели, че 300 поданици са били убити от съветската войска.

Русия преди този момент отхвърли нейните дейности да са ориентирани към цивилни и отхвърли обвиняванията за военни закононарушения в това, което тя продължава да назовава " специфична военна интервенция " в Украйна. Руското министерство на защитата в Москва не отговори незабавно на искане за коментар от организация Ройтерс, когато беше запитано в неделя за тела, открити в Буча.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР