Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли направи изявление в началото

...
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли направи изявление в началото
Коментари Харесай

Сасоли: Не ЕП е виновен, че няма бюджет и други важни решения се бавят

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли направи изказване при започване на специфичната среща на върха на Европейски Съюз на 1-2 октомври. В него той акцентира потребността от една Европа, която дава отговор на упованията на хората.

„ Ние поемаме към основаването на една друга, по-отзивчива, по-приобщаваща и по-справедлива Европа - такава, която обезпечава осезаеми изгоди за своите жители. Наш дълг е да поддържаме курса и да не се колебаем “, сподели Сасоли и посочи потребността от възобновяване на единния пазар след рецесията с ковид, рестартиране на стопанската система и основаване на работни места, понижаване на социално-икономическите неравенства и посрещане на потребностите на най-уязвимите хора.

Като една от аргументите за разширяващото се неравноправие Сасоли уточни неналичието на достъп до интернет: „ В света, който се образува, достъпът до интернет би трябвало да се преглежда като ново човешко право “, сподели той. „ Предизвикателството пред Европейски Съюз е да бъде пионер и да дава образец за демократизацията на цифровия свят “.

Председателят на Парламента насочи рецензии за „ неприемливите забавяния в процеса на взимане на решения “ за имиграцията. Той дефинира пакта за миграцията и даването на леговище, препоръчан от Комисията на 23 септември, като „ стъпка напред “ и акцентира, че Парламентът е подготвен на договаряния със Съвета и с немското председателство.

По мотив на течащите договаряния за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз Сасоли посочи потребността от оферти на масата, тъй като „ за момента предложенията, които се разискват, идват от Парламента “.

„ Искам да бъда доста явен, тъй като някои направени изказвания са изцяло неприемливи: Парламентът не пречи на нищо. Нашите претенции са в полза на европейските жители. Забавянията се дължат на неналичието на насрещни оферти от Съвета “.

Той прикани немското председателство да направи градивни оферти по три основни въпроса: обезпечаване на финансирането за стратегически програми; гаранции, че разноските по проекта за възобновяване ще бъдат покрити от нови източници на доходи в бюджета, а не от гражданите; и включване на механизъм, свързващ приемането на средства от страните членки със зачитането на върховенството на закона.

Сасоли изрази поддръжка за хората в Беларус, които се борят за народна власт, и прикани за незабавни наказания от Европейски Съюз по отношение на причинителите на изборни измами, принуждение и репресии.

В мнения за напрежението в източната част на Средиземно море ръководителят на Парламента съобщи: „ Ние сме непоколебими в решимостта си да покажем взаимност с Гърция и Кипър “. Той прикани за разговор с Турция, който да докара до трайно решение на спора.

В умозаключение Давид Сасоли акцентира потребността от бързо започване на Конференция за бъдещето на Европа в Страсбург. „ Нашите жители заслужават един Европейски Съюз, който е самоуверен в убежденията си, който е в идеална позиция да се оправи с бъдещите провокации и който не разчита единствено на остарели способи “, приключи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР