Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Полша да изпълни трите условия, свързани с независимостта на съдебната система

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи пред пленарната зала в Страсбург, че с цел да бъдат отпуснати парите на Полша по нейния План за възобновяване и развиване, тя би трябвало да извърши трите условия, свързани с независимостта на правосъдната система, оповестява БНР.

Фон дер Лайен разясни, че преди всичко, дисциплинарната камара, би трябвало да бъде разпусната и сменена от самостоятелен и неутрален съд, второ, дисциплинарният режим да се реформира и трето, всички съдии, наранени от решенията на дисциплинарната камара да получат опцията случаите им да бъдат преразгледани от нова камара в границите на явен график и на основата на нов режим, в който да няма неуместна интервенция.

Тя акцентира:

" Нека бъда доста ясна. Тези три уговорката, превърнати в крайъгълен камък, би трябвало да бъдат изпълнени, преди да бъде направено каквото и да било заплащане. Знам, че някой от вас са скептични, само че дано ви уверя, че никакви пари няма да бъдат подредени, до момента в който не бъдат подхванати тези промени. Планът е обществено оповестен ".

В края на октомври предходната година Съдът на Европейски Съюз осъди Полша да заплаща по 1 млн. евро дневно за това, че не е спряла активността на дисциплинарната камара.

Тези дни се разбра, че трима евродепутати от " Обнови Европа " - София ин'т Велд, Ги Верховщадт и Луис Гарикано разискват опцията да изискат оставката на цялата Комисия поради даването на зелена светлина на проекта на Полша.

Като напомни, че до този миг Полша не е изпълнила нито едно от решенията на Съда на Европейски Съюз, София ин'т Велд се обърна към Фон дер Лайен с думите:

" През 2019 година тази институция, госпожо ръководител, ви даде избор на доверие.  Това направих и аз. Но вотът на доверие е неправилен, в случай че е необратим, тъй като ни оставя без лостове. За мен е ясно, че в случай че извършите каквито и да било заплащания на Полша, без тя да извърши всички критерии, то тогава ще загубите доверието ми ".  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР