Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди във

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди във
Коментари Харесай

Фон дер Лайен потвърди, че няма интерес към поста генерален секретар на НАТО

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен удостовери във вторник, че не е заинтригувана да наследи генералния секретар на НАТО - Йенс Столтенберг, откакто удълженият му мандат изтича идващия месец, предават международните организации.

„ Мисля, че НАТО е страховит съюз и в случай че не съществуваше, трябваше да бъде основан. Много, доста ми хареса да работя в НАТО като немски министър на защитата, само че сигурно не съм разполагаем за тази служба. Моето място е в Европа “, сподели Фон дер Лайен пред немската телевизия WDR.

Столтенберг, някогашен министър-председател на Норвегия, е общоприет секретар на НАТО от 2014 година Мандатът му трябваше да изтече предходната година, само че беше продължен, с цел да обезпечи непоклатимост след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна при започване на 2022 година

Лидерите на страните членки на НАТО би трябвало да изберат правоприемник, когато се срещнат на срещата на върха във Вилнюс, Литва, на 11-12 юли. Няма обществено разгласен претендент и наподобява малко евентуално Столтенберг да продължи мандата си. 

Фон дер Лайен, която през 2019 година се появи като неочакван претендент да управлява изпълнителната власт на Европейския съюз, постоянно се спряга за идващият водач на НАТО. Официални лица и специалисти считат, че е време жена да поеме кормилото на Алиаса за първи път.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР