Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не получи

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не получи
Коментари Харесай

Ердоган унизи Урсула фон дер Лайен на срещата им в Анкара

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не получи кресло по време на състоялата се на 6 април среща в Анкара с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган, в която взе участие и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

На видео се вижда, че ръководителят на изпълнителната власт на Европейски Съюз не получава съответстващо на ранга и място в залата, където турският водач одобри двамата висши политически представители на Съюза. В нея имаше единствено две кресла, едно от които зае Шарл Мишел. В последна сметка й беше препоръчан диван на към 4 метра против турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който съгласно дипломатическия протокол е с по-нисък сан от началника на Европейската комисия.



Според признатите правила по време на такива договаряния мястото, на което седна някогашният немски министър на защитата, „ нормално е непокътнато за преводачи и други участници в срещата “.

Преди „ случая “ и тримата позираха за протоколна фотография, стоящи дружно: Урсула фон дер Лайен вляво от Реджеп Тайип Ердоган и Шарл Мишел вдясно, което отразява по-стандартно техния статут. Едва тогава фон дер Лайен беше отведена настрана и настанена на дивана.

След срещата ръководителят на Европейска комисия не загатна случилото се, само че изрази угриженост от обстановката с правата на дамите в Турция. „ Дълбоко съм загрижена от обстоятелството, че Турция се отдръпна от Истанбулската спогодба “, сподели тя пред кореспонденти. „ Става въпрос за отбрана на дамите и отбрана на децата от принуждение. И в този момент това явно е неверен сигнал “.

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел нормално се смятат за равни по дипломатически сан. Като началник на Европейската комисия фон дер Лайен оглавява изпълнителното крило на Европейски Съюз и управлява договарянията за присъединение на Турция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР