Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р
Коментари Харесай

Д-р Елеонора Лилова разпореди проверка за случая с детето в Стара Загора


Председателят на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) доктор Елеонора Лилова разпореди да се наблюдава работата по случая с детето в Стара Загора, което е попаднало в тежък наставнически спор, оповестиха от организацията за протекция на детето.

Съгласно настоящото законодателство, чиновниците на ДАЗД не участват на насилствени излъчвания на деца. Директната работа на терен с тях и техните фамилии се прави от чиновниците на дирекция „ Социално подкрепяне “, в тази ситуация в Стара Загора, която е поделение на Агенцията за обществено подкрепяне. Те са задължени да приготвят детето и при нужда да насочат него и родителите към подобаващи обществени услуги в общността за оказване на психическа поддръжка и за улеснение на връзката родител-дете.

От страна на ДАЗД при започване на 2018 година е осъществена инспекция в Дирекция „ Социално подкрепяне “ на работата им по случая. Става въпрос за случай на наставнически спор, при който след преустановяване на брака, родителските права са предоставени на майката, а на бащата е избран режим на персонални контакти, като при осъществяване на режима на персонални връзки за интервала на лятната почивка през 2017 година бащата е взел детето и не го е върнал на майката.

При осъщественото изследване от Дирекция „ Социално подкрепяне “ – Стара Загора е открито, че детето е в риск, съществува заплаха от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и обществено развиване, в резултат на влошените връзки сред родителите, установен е риск от развиване на синдром на родителско отчуждение. Отворена е работа по случай, формиран е проект за деяние. Детето е вписано в Регистъра на деца под специфична протекция. За случая е сезирана и прокуратурата.

Според член 528 от Гражданския процесуален кодекс, когато пристъпва към осъществяване на обвързване за предаване на дете, както и на задължението за следващо връщане на детето, правосъдният реализатор кани длъжника да извърши непринудено в избраното място и време. Поканата за непринудено осъществяване би трябвало да бъде връчена на длъжника по опция две седмици, само че не по-късно от една седмица преди избраното време за предаване на детето.

В тридневен период от връчването на поканата длъжникът би трябвало да заяви на правосъдния реализатор: подготвен ли е да съобщи детето в избраното място и време; какви спънки за своевременното осъществяване на задължението съществуват; в кое място и време е подготвен да съобщи детето. Съдебният реализатор може да изиска от дирекция "Социално подпомагане" подпомагане за премахване на пречките за своевременното осъществяване на задължението и за разяснение на длъжника, а при нужда и на детето, на преимуществата на доброволното осъществяване и неподходящите последствия от неизпълнението на правосъдното решение. Съдебният реализатор може да изиска от дирекция "Социално подпомагане" да предприеме подобаващи ограничения по член 23 от Закона за протекция на детето, които са ограничения за протекция в фамилна среда и могат да бъдат: обезпечаване на психическа и правна помощ на родителите по проблеми, свързани с развъждането, възпитанието и образованието на детето, ориентиране към подобаващи обществени услуги; обществена работа за улеснение връзките сред децата и родителите и справяне с спорове и рецесии в отношенията; консултиране и информиране на детето в сходство с неговата възраст и със степента на неговото развиване и други

Съдебният реализатор може да изиска от полицейските органи вземането на ограничения по член 65 от Закона за Министерството на вътрешните работи. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР