Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора
Коментари Харесай

Теодора Иванова: Ролята на Съвета на децата е изключително важна за по-доброто бъдеще на всички нас

Председателят на Държавната организация за протекция на детето доктор Теодора Иванова дружно с министъра на труда и обществената политика доктор Иванка Шалапатова и министъра на младежта и спорта доцент доктор Димитър Илиев откриха тържественото съвещание на Съвета на децата към ръководителя на ДАЗД. Тази година Съветът отбелязва 20-годишен празник.


В събитието се включиха и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, Деница Сачева, ръководител на Комисията по труда, обществената и демографската политика в 49-тото Народно събрание, Небие Кабак, ръководител на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 49-тото Народно събрание и националният представител Христо Петров. Гости на децата бяха също и ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева, както и Ева Жечева, шеф на дирекция „ Права на детето “ към Омбудсмана на Република България. Приветствие към децата насочи и Кристина Де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

„ За мен и екипа ми Съвета на децата към ръководителя на ДАЗД е един от главните ни цели. Почти целият ми професионален път е обвързван с работата за и с деца. Знам какъв брой скъпо е да можем същински да чуваме децата, да печелим доверието им, тъй че постоянно да сме дружно с тях. Ролята на националния детски съвещателен орган е извънредно значима. Горда съм, че членовете на Съвета са толкоз умни, изобретателни, интелигентни, съчувствени и показват гласа на българските деца почтено на интернационалните и национални конгреси от най-високо равнище. Крайно належащо е всички да чуваме този глас, тъй като единствено дружно с децата ще изградим по-добрия утринен ден за всички ни “, сподели доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД при откриването на съвещанието.

Членовете на Съвета на децата показаха активността на детския съвещателен орган, описаха за съвещанията му, както и за тематиките, които ги вълнуват. Споделиха и мнението и опита си, добит от участията им в разнообразни събития и най-много – каква е мотивацията им да бъдат представители на единствения детски народен съвещателен орган.

По думите им Съветът на децата е значим, с цел да има и свят на децата. Такъв, в който детският глас бива чут. Важен е, тъй като той е единственият инструмент, посредством който институциите се вслушват в думите и настояванията на децата, споделиха още те.

Министрите, народните представители и останалите посетители се върнаха в своите детски години, с цел да отговорят на въпросите на децата – какви възпитаници и тинейджъри са били и какво се е трансформирало от тяхното детство до в този момент.

По мотив 20-годишния празник на националния детски съвещателен орган, децата приготвиха обръщение, което насочиха към всички възрастни.

„ Искаме всички деца да имаме късмет за развиване, да посещаваме учебно заведение, да имаме достъп до медицински услуги, да имаме опция за пълноценно свободно време и спорт, да сбъдваме фантазиите си, да знаем, че възрастните имат доверие в нас.

Не ни се сърдете – и вие сте били деца. Подкрепяйте ни, с цел да бъдем открити с вас и виновни, да бъдем ученолюбиви и сполучливи! Дайте ни образеца, който би трябвало да имаме – да почитаме всеки човек, да оказваме помощ на по-слабия, да печелим почтено, и бъдете сигурни, че ще бъдем по-доброто „ на следващия ден “, споделят децата в своето обръщение. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР