Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че
Коментари Харесай

Напреднахме. Фон дер Лайен обсъди с Орбан налагането на петролно ембарго на Русия

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че е постигнала прогрес в диалозите с унгарския министър председател Виктор Орбан по въпроса за налагането на европейско ембарго на вноса на изкопаеми горива от Русия. война против Украйна и това накара Запада да наложи най-тежките наказания до момента.

"Разговорите с премиера Виктор Орбан довечера помогнаха за изясняване на въпросите за глобите и енергийната сигурност ", написа Фон дер Лайен в Туитър.

"Напреднахме, само че има потребност от още работа ".

Урсула фон дер Лайен сподели, че ще организира отдалечена среща с водачите на другите страни от района, с цел да ускори съдействие по въпросите на инфраструктурата за транспорт на нефт.

Шестият пакет от наказания на Европейския съюз (ЕС) против Русия включва. Предложението на Европейската комисия обаче не се приема изцяло от Унгария, Словакия и Чехия. Трите страни нямат изход на море и внасят нефт единствено по тръбопроводи от Русия. Затова те желаеха изключения и Европейската комисия им предложи отсрочвания: Унгария да може да внася съветски нефт до края на 2024, а Словакия и Чехия - доникъде на 2024 година.

България също желае да бъде включена в изключенията, само че другите в Европейски Съюз за това, тъй като страната има петролно пристанище и може да внася нефт с танкери от други производители. Представители на българското държавно управление няколко пъти споделят,, в случай че не получат отстъпки.

Преговорите сред представителите на 27-те страни от Европейски Съюз в Брюксел не престават съвсем седмица. Предложението на Еврокомисията е вносът на съветски нефт да бъде преустановен до края на годината.

Външният министър на Унгария Петер Шиярто също сподели, че двете страни "са напреднали " в диалозите в Будапеща в понеделник, 9 май, само че към момента имат доста за разискване.

"Не можем да караме унгарците да платят цената на войната ", сподели той във видео във Facebook.

Той сподели, че унгарската страна е уведомила Фон дер Лайен в елементи за проблемите, които шестият пакет със наказания би провокирал. Според Шиярто това ще унищожи.

"Поискахме това да се вземе поради. Докато Европейската комисия не предложи решение на тези проблеми, Унгария не може да поддържа пакета със наказания ", сподели той.

По-рано в понеделник представител на Европейската комисия сподели за Ройтерс, че Брюксел разисква да даде повече средства на страните без изход на море, с цел да подобрят инфраструктурата си за транспорт на нефт. Предвидените пари са част от напъните за увещание на страните в Централна и Източна Европа да поддържат петролното ембарго против Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР