Председателката на Европейската комисия и президентът на Филипините обсъдиха на

...
Председателката на Европейската комисия и президентът на Филипините обсъдиха на
Коментари Харесай

Фон дер Лайен:ЕС няма да толерира руската агресия в Украйна и демонстрацията на военна сила от Китай

Председателката на Европейската комисия и президентът на Филипините разискаха на срещата си редица въпроси - от сигурността през търговията до изменението на климата

Европейски Съюз е подготвен да ускори съдействието си с Филипините в региона на морската сигурност, съобщи през днешния ден председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Фон дер Лайен, която дойде нощес в тази страна в Югоизточна Азия - първата аудиенция на ръководител на Европейска комисия на архипелага от близо шест десетилетия, приказва след среща с президента Фердинанд Маркос-младши в столицата Манила. Тя акцентира какъв брой е значимо Индо-тихоокеанският район да бъде свободен и открит.

Европа няма да толерира експанзията, нито в този район, нито на Русия против Украйна, даде да се разбере Фон дер Лайен.


Председателката на Европейската комисия и президентът на Филипините разискаха на срещата си редица въпроси - от сигурността през търговията до изменението на климата.

" Готови сме да засилим съдействието си с Филипините по въпроса за морската сигурност в района посредством шерване на информация, осъществяване на оценка на заканите и повишение на потенциала на вашата брегова защита ", сподели Фон дер Лайен на взаимна конференция с Маркос-младши.

Филипините са основна точка от геополитическото съревнование сред Съединените щати и Китай, като морската им територия включва част от Южнокитайско море - стратегически и богат на запаси воден път, за който Пекин също претендира, отбелязва Ройтерс.

Днес Фон дер Лайен удостовери поддръжката на Европейски Съюз за интернационално арбитражно решение от 2016 година, което отхвърля китайските искания. То е правнообвързващо и обезпечава основата за мирното решение на разногласия, посочи председателката на Европейска комисия.

Китай, поради чиито " нападателни дейности " в Южнокитайско море Филипините подадоха стотици дипломатически митинги, обаче не признава въпросното решение, показва Ройтерс.

" Един Индо-тихоокеански район, свободен от закани за насила, е основен за стабилността ни като цяло, за нашия мир и за просперитета на хората ", сподели Фон дер Лайен.

Председателят на органа на изпълнителната власт в Европейския съюз и президентът на Филипините разискаха също възобновяването на почналите през 2015 година, само че спрени две години по-късно, договаряния за подписване на двустранно съглашение за свободна търговия.

Предвидено е договорката да контролира въпроси като митата, немитническите бариери пред търговията и интелектуалната благосъстоятелност.

Европейски Съюз ще поддържа битката на тази страна в Югоизточна Азия против изменението на климата, сподели още Фон дер Лайен.

Този въпрос е приоритет за президента Маркос-младши, който желае да увеличи до 2030 година каузи на възобновимите източници в енергийния микс на Филипините до 35 %, отбелязва Ройтерс.

След срещата си с филипинския президент председателката на Европейската комисия приказва на бизнес конгрес в Манила. Тя предизвести, че демонстрацията на военна мощ от страна на Китай, в това число в Тайванския пролив, визира района и може да има последствия за целия свят.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР