Председатели на съдилища от цялата страна изразяват безпокойството си от

...
Председатели на съдилища от цялата страна изразяват безпокойството си от
Коментари Харесай

Няма желаещи за съдебни заседатели

Председатели на съдилища от цялата страна показват безпокойството си от следения отлив на искащи да станат правосъдни заседатели, заяви Дарикнюз. Проблемът е изключително изразителен в някои градове, където може да стигне до неспособност за разглеждане на наказателни каузи.
Темата е била обсъждана на днешното съвещание на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. Мандатът на сегашните правосъдни заседатели изтича към края на тази година, в има градове, където няма нито един нов претендент. На други места искащите са прекомерно незадоволително.
За казуса ще бъде сезирано правосъдното министерство, е решението на Съдийската гилдия. Магистратите упорстват ведомството да направи оценка на въздействието на измененията в Закона за правосъдната власт от 2016 година, с цел да се откри дали отливът се дължи на повишените критерии, гласувани тогава. Според някои магистрати казусът се корени до огромна в степен и в ниското заплащане.
Според Съдийската гилдия е допустимо да се намерения както за възможни законодателни промени, по този начин и за смяна на наредбата в частта за възнагражденията на правосъдните заседатели.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР