Предприятията ще получават компенсации заради рекордно високите цени на електроенергията

...
Предприятията ще получават компенсации заради рекордно високите цени на електроенергията
Коментари Харесай

Бизнесът ще получава компенсации заради цената на тока и в бъдеще

Предприятията ще получават обезщетения поради рекордно високите цени на електрическата енергия и в бъдеще.

Това увери на брифинг вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова. В понеделник тя се срещна с работодателски организации, като съществена тематика на диалозите са били рекордно високите цени на електрическата енергия за бизнеса и съответните ограничения, които страната да предприеме за отплата на производствата. Припомняме, че в телевизионно изявление министър председателят Кирил Петков даде обещание обезщетения въпреки всичко да има, само че те щели да бъдат образувани по нова методика.

В момента обаче се работи по точната методика, по която ще бъдат давани въпросните обезщетения. Работодателите оферират те да бъдат в размер на 75% от разликата сред прогнозната цена на тока, която за декември е 119 лв. и пазарната такава. Предлага се и такива обезщетения да бъдат давани и на компании, които купуват на цена над 150 лв., защото има предприятия с дълготрайни контракти, които заплащат по-малко и по този начин биха били свръхкомпенсирани.

" Цените на електрическата енергия са в пъти по-високи в сравнение с бяха предходната година по това време. За да бъде конкурентоспособна българската стопанска система, тя би трябвало да получава сила на цени, сходни на нейните съперници. В момента съперниците ни отвън Европейски Съюз се доставят на по-ниски в пъти цени ", сподели ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Нинова и ведомството й ще внесат съответни оферти в околните дни. " Даваме си сметка, че с цел да има опция и средства за всички останали политики - обществени, просветителни и така нататък, е нужна работеща стопанска система, която да обезпечава средствата за тези политики ", сподели тя.

" До дни ще обявим тези обезщетителни механизми ", увери вицепремиерът.

На второ място - имало е консенсус да бъдат продължени политиките за обезщетения поради коронавирус рецесията, въведени още от държавното управление на ГЕРБ - 60/40 и 80/20.

Като трета краткосрочна мярка пък е обрисувана дейната взаимна работа сред страна и бизнес в създаването на държавния бюджета за идната 2022 година, с цел да бъдат открити допустимо най-оптималните решения.

Нинова очерта и упоритостите на ведомството си и в средносрочен проект - понижаване на административната тежест за бизнеса освен на думи, а на каузи, основаване на здрава връзка сред обучение и бизнес и облекчение на методите за финансиране на дребните и микропредприятията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР