Предполагаме, че от земетресенията в Югоизточна Турция и Северна Сирия

...
Предполагаме, че от земетресенията в Югоизточна Турция и Северна Сирия
Коментари Харесай

СЗО: 23 милиона души са засегнати в Турция и Сирия

Предполагаме, че от земетресенията в Югоизточна Турция и Северна Сирия са наранени към 23 милиона души, съобщи Световната здравна организация. Тя даде обещание дълготрайно подпомагане, откакто изпрати незабавна помощ на потърпевшия от трусовете район.
Сирийският Червен полумесец изрази подготвеност да даде помощ на всички потърпевши от земетресенията региони в Сирия, в това число на тези под контрола на бунтовниците. Помощта за тях ще бъде предоставена с посредничеството на служби на Организация на обединените нации, съобщи на конференция ръководителят на организацията.
По последни данни повече от 4900 са починалите, като единствено в Турция те са 3381, 20 426 души са ранени. Разрушени са 5775 здания, получена е информация за нанесени вреди на още 11 000 здания. След първия удар на стихията в Турция са регистрирани 285 повторни труса, множеството от които с магнитуд от 3 до 6 по Рихтер. Бедствието беше усетено в Ливан, Израел и Кипър. Вчера сутринта имаше ново земетресение с магнитуд 5,7 и дълбочина 46 км.
" Мисля, че можем да чакаме броят на смъртните случаи да се усили доста ", сподели пред международните организации Рик Бренън, районен шеф за незабавни случаи на СЗО за Източното Средиземноморие. " Има доста срутени здания и броят на жертвите ще се усили доста към епицентъра на земетресението ", счита той.
Според Геологическия топографски институт на Съединени американски щати общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души. 
Лидери от Съединени американски щати, Индия, Пакистан и Украйна показаха съболезнования и дадоха обещание помощ след бедствието.
" Десет екипа за търсене и избавяне в градски условия бяха мобилизирани бързо от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша, Румъния, с цел да поддържат първите отзовали се на място ", оповестиха първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел и еврокомисарят Янез Ленарчич. Италия и Унгария също оферират своите избавителни екипи на Турция.
Турският президент Ердоган заяви, че е получил предложение за помощ от 45 страни. Той разгласи народен печал до 12 февруари.
Китайският Червен кръст отпуска по 200 хиляди $ на Турция и на Сирия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР