Предполагам, че моите читатели изобщо не помнят или помнят съвсем

...
Предполагам, че моите читатели изобщо не помнят или помнят съвсем
Коментари Харесай

Странностите на паметта

" Предполагам, че моите читатели въобще не помнят или помнят напълно неясно този извънредно значим интервал от съществуването им, който предшестваше раждането още в утробата на майката ", написа Салвадор Дали в своите записките. " Но аз - да! Спомням си този интервал, като че ли беше през вчерашния ден ", цитира Военновъздушни сили виртуозния творец.

Невъзможно е да си спомним най-ранните години, въпреки някои да настояват противното.

В реалност спомените на Дали съвсем несъмнено са били резултат от голямото му въображение. Днес учените имат вяра, че е невероятно да си припомним първите няколко години от живота си, а времето преди раждането следва да е изцяло бяло леке за нас. Много от нужните мозъчни структури за паметта към момента не са узрели, което значи, че е физиологично е невъзможно да запазим спомени от ранна детска възраст. Вместо това, всевъзможни мемоари от това време са илюзорни или " подправени мемоари " - скрепени от други прекарвания или знания, които придобиваме по-късно в живота. 

Психолозите споделят, че човешката памет е " подвластна от подтекста ".  Т.е. по-добре си спомняме обстоятелствата, в случай че пресъздадем фините детайли от заобикалящата ни среда или физиологични подсказки от момента, в който в началото запомним нещо. конюнктура, обстановка, миризма, музика са лементи, които връщат паметта по-лесно.

Когато се касае до мемоари, ние изкривяваме даже времевата линия.  Опитайте се да си спомните месеца и годината на следните събития:

  • а) Смъртта на Майкъл Джексън;
  • (b) Издаване на албума на Бионсе " Lemonade " ;
  • (в) Обезпокоителното комплициране на " Оскарите ", когато La La Land неправилно плолучи премията за най-хубав филм;
  • г) Съобщението на Ангела Меркел, че ще се отдръпна като немски канцлер през 2021 година

Отговорите ви евентуално са далеч от истината, следвайки различим модел. Ние постоянно подценяваме времето, минало от отдалечени събития (като гибелта на Майкъл Джексън), и надценяваме времето, минало от по-новите събития (като да вземем за пример известието на Ангела Меркел). Това събитие е известно като " времево разбъркване " - умствената ни последователност се изкривява и не подхожда на действителната последователност.

Реалните дати на събитията са: а) юни 2009 година б) април 2016 година в) февруари 2017 година и г) октомври 2018 година

Има изгода и от неразбираемите мемоари.  Опитайте се да обрисувате най-хубавия си другар по памет. Вероятно ще сте в положение да дадете положително изложение за общите му черти, единствено с цел да откриете, че съответните характерности - даже нещо толкоз важно като цвета на очите - е мъчно да си спомните.

Т ова е един образец за това по какъв начин ние сме склонни да помним същността на нещата, а не фини елементи . Това не е безусловно минус. Фините елементи постоянно се трансформират, само че общото впечатление  ще остане същото - което значи, че ще можете да разпознаете приятеля си при различно осветяване или с друга прическа. Между другото, даже паметта ни за личния ни външен тип не е доста точна. Ние сме склонни да помним, че лицата ни са по-привлекателни, в сравнение с в действителност са.

Мнозинството от хората имат вяра, че паметта им е по-добра от тази на другите . Отхвърляме и забравяме моментите, в които нашата памет ни е подвеждала. Това е сериозен проблем да вземем за пример в следствието на закононарушения, когато вяра в точността на паметта може да има отношение към изхода на едно следствие или дело.

Също по този начин сме прекомерно уверени в нашата " бъдеща памет "   - способността да запомним да създадем нещо в бъдеще. И това може да докара до финансови разноски. Не са малко фирмите, предлагащи абонаментни услуги, които се възползват от този факт, като оферират безвъзмезден експериментален интервал за стеснен интервал от време, след което взимат автоматизирано заплащане от профила ви. Благодарение на прекомерното доверие в бъдещата си памет, доста хора не помнят да анулират абонамента досега, в който завърши безплатната пробна версия.

Може да страдате от цифрова амнезия.  Универсалността на смарт телефоните може да донесе голяма изгода за нашата памет. Публикуването в социланите мрежи може да помогне на нашата спомените, само че също и да изопачи предишните събития. Припомнянето на един детайл от обещано събитие може да ускори нашата памет за тази детайлност, само че често води до забравянето на обвързвана с нея друга информация. Ако паметта ви се съсредоточи върху съответна фотография, това може да ви накара да забравите други аспекти на събитието, с изключение на сниманите. 

Като накараме обществените медии да диктуват кои прекарвания се считат за най-значими в нашия живот, това евентуално може да погуби спомените, които се смятат за по-малко споделяеми. Едновременно с това се ускоряват спомените, определени групово като най-приятни, евентуално правейки някои мемоари по-смислени и по-запомнящи се в сравнение с са били в началото, за разлика от други, евентуално даже по-важни събития и обстоятелства.

Дейвид Робсън / BBC Future

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР