Предложенията за Фонд за справедлив преход и Климатичен закон на

...
Предложенията за Фонд за справедлив преход и Климатичен закон на
Коментари Харесай

Водещата Комисия по регионално развитие в Европейския парламент одобри финансирането на газови проекти със средства от Фонда за справедлив преход, заяви Цветелина Пенкова


Предложенията за Фонд за обективен преход и Климатичен закон на Европейския съюз бяха окончателното гласувани във водещата Комисия по районно развиване, която образува позицията на Европейския парламент. Двата отчета бяха приетис 27 гласа „ за “, 7 „ срещу “ и 8 „ въздържал се “ за Фонда за обективен преход и 31 дали своят вот „ за “, 6 „ срещу “ и 5 „ въздържал се “ за Климатичния закон. Това заяви, българският евродепутат Цветелина Пенкова,която е член на Комисията по районно развиване от Групата на социалистите в Екологичен потенциал.

Благодарение на напъните на социалистите в Екологичен потенциал, в това число на членовете на Делегацията на българските социалисти, Комисиите по индустрия, проучвания и енергетика, по околна среда, по превоз и туризъм, също дадоха позитивни мнения във връзка с газовите планове. След днешното финално гласоподаване от Комисията по районно развиване, Парламентът следва да гласоподава в пленарна зала започването на междуинституционалните договаряния с Европейският съвет и Комисия.

Въпреки другите стартови позиции, обособените страни и политически групи се сплотиха към компромис, който разрешава средствата от Фонда за обективен преход да се употребяват за вложения в инфраструктура и мощности, употребяващи природен газ.

„ Като изкопаемо гориво, отделящо най-ниски въглеродни излъчвания, природният газ, ще ни помогне да осигурим по-чист въздух за нас и нашите деца. Смисълът на невижданите средства, отделяни посредством Фонда за обективен преход, е точно да помогне на районите, които са най-силно подвластни от изкопаеми горива и най-много въглища, да модернизират своите производства и да трансформират своя стопански модел. С постигнатия компромис, Европейската комисията може да утвърди териториални проекти за обективен преход на обособените страни, които включват вложения в действия, свързани с природния газ. Един от заложените критерии за оценка на националните проекти е доколко препоръчаните планове ще понижат енергийната беднотия “, сподели Цветелина Пенкова. И добави: „ Инвестициите в природен газ ще имат висока добавена стойност и са стратегически за в бъдеще, тъй като към този момент построената инфраструктура ще може да се употребява и за енергийния притежател на бъдещето – водорода. “

Цветелина Пенкова изясни, че е провела редица срещи с представители на разнообразни браншови организации в България, които имат отношение по тематиката и съгласно нея трансформацията към този момент е почнала.„ Въпросът, който стои пред нас, е не дали, а по какъв начин най-добре ще съумеем да се приспособяваме към потребностите на обществото с производства от последващо потомство, които не замърсяват околната среда “, добави тя.

„ За следващ път показахме, че в случай че сме обединени към обща идея, ние, българските евродепутати, можем да защитим националния интерес. Очаквам сходно отношение и от българските управляващи, тъй като имаме потребност от единна позиция по значимите цели за страната ни “, заключи Цветелина Пенкова.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР